Εγκρίθηκε επένδυση για σταθμό LNG

Εγκρίθηκε επένδυση για σταθμό LNG

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία υπεράκτιου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου και ειδικότερα από την εταιρεία Gastrade έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο σταθμός θα βρίσκεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, σε απόσταση 22 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε απόσταση 10 χλμ. από την ακτή και θα αποτελείται από πλωτή αποθήκη και μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (θα πρόκειται για μετασκευασμένο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου). Η χωρητικότητα των δεξαμενών θα είναι 135.000 κυβικά μέτρα, η μέση ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης του φυσικού αερίου θα ανέρχεται σε 300.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα και η ετήσια δυναμικότητα θα είναι 2,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης αγωγό φυσικού αερίου για την υποθαλάσσια και χερσαία μεταφορά φυσικού αερίου προς το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος περί τα 22 χλμ., ενώ για την εγκατάσταση των τελευταίων 950 μέτρων πριν από την ακτή ο αγωγός θα υπογειωθεί. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα οδεύει μέσω αγροτικής κυρίως περιοχής και σε μήκος περί τα 4,5 χλμ. μέχρι το σημείο σύνδεσής του με το ΕΣΦΑ στην περιοχή του βανοστασίου Αμφιτρίτης.

Το συνολικό ύψος επένδυσης υπολογίζεται στα 297.700.000 ευρώ. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 31% με ίδια κεφάλαια (92.700.000 ευρώ), κατά 40% με δανειακά κεφάλαια (120.000.000 ευρώ) και κατά 29% με επιχορήγηση (85.000.000 ευρώ).

Η εισφορά ιδίων κεφαλαίων θα γίνει από τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος κατά δήλωσή του θα υποστηρίξει την Gastrade οικονομικά και τεχνικά.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 15 μήνες, η αδειοδοτική διαδικασία σε 17 μήνες, ενώ η εμπορική λειτουργία του έργου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε 48 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή