Αύξηση φόρων ζητούν οι εύποροι Γάλλοι

Αύξηση φόρων ζητούν οι εύποροι Γάλλοι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βήματα του Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται ότι ακολουθούν ορισμένοι πλούσιοι Γάλλοι, ζητώντας -όπως ο Αμερικανός μεγιστάνας αυτή την εβδομάδα- να αυξηθεί η φορολογία για τους πλούσιους. Το αίτημά τους, μάλιστα, φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Προϋπολογισμού της χώρας, Βαλερί Πεκρές, το Παρίσι καταρτίζει σχέδια αύξησης της φορολογίας των πλουσίων… Την πρωτοβουλία διατύπωσης του γαλλικού αιτήματος πήρε ο Μορίς Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Publicis και πρόεδρος της Ενωσης Μεγάλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων. Με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, αυτή την εβδομάδα, ο μεγιστάνας, του οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 108 δισ. ευρώ, τάχθηκε υπέρ μιας «έκτακτης οικονομικής συνεισφοράς» των πλουσιότερων και πιο προνομιούχων στο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Την πρωτοβουλία μιμήθηκε στη συνέχεια ο Πιερ Μπερζέ, μεγιστάνας της μόδας και συνεργάτης του Ιβ Σεν Λοράν, με περιουσία 120 δισ. ευρώ. «Δεν πρόκειται να φτωχύνουμε με μια υψηλότερη φορολογία», δήλωσε χθες στο γαλλικό ραδιόφωνο. «Με τα παραθυράκια που ισχύουν στη Γαλλία πληρώνουμε λιγότερο από τους υπόλοιπους φορολογούμενους, που δεν έχουν άλλα μέσα να προστατευθούν», τόνισε. Εξέφρασε δε αμφιβολίες αν και κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανή να καταργήσει αυτά τα παραθυράκια, λόγω των στενών δεσμών της με το λόμπι των πλουσίων. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «συνεισφορά» των φορολογούμενων που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μέρος πακέτου μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου, κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τότε. Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της σκληρής μάχης που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ενόψει των εκλογών του Απριλίου, τα μέτρα μάλλον θα εστιάζονται στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και όχι στη μείωση των δαπανών, ενώ στόχος θα είναι η εξοικονόμηση 5-10 δισ. ευρώ.

Η κ. Πεκρές διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν ο φόρος θα επιβληθεί απευθείας στα άτομα ή στις εταιρείες που πληρώνουν τους μισθούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή