ΔΕΗ: κανένα απολύτως πρόβλημα στο ισοζύγιο λιγνίτη

ΔΕΗ: κανένα απολύτως πρόβλημα στο ισοζύγιο λιγνίτη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο ισοζύγιο λιγνίτη, σημειώνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στους ισχυρισμούς του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» ότι ο προγραμματισμός της επιχείρησης ενδεχομένως δημιουργήσει προβλήματα τροφοδοσίας στον ΑΗΣ Μελίτης.

Από τη ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι ο ΑΗΣ Μελίτης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ με προγραμματισμένη τροφοδοσία από δύο διαφορετικές πηγές. Από το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης και από το ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε»

Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με την εταιρεία «Βιολιγνίτ ΑΜΕΤΒΕ», στην οποία ήταν μισθωμένο το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ως άνω εταιρεία και στις 25 Ιουλίου 2003, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, η εταιρεία «Βιολιγνίτ ΑΜΕΤΒΕ» κηρύχθηκε έκπτωτη από τα μισθωτικά της δικαιώματα στο δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης, λόγω παραβίασης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η ΔΕΗ προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης.

Για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης η ΔΕΗ προχώρησε εσπευσμένα στη διάνοιξη νέου ορυχείου στο κοίτασμα Κλειδιού. Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη του ορυχείου Κλειδιού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 με εργολαβικό εξοπλισμό, αλλά λόγω σημαντικών γεωτεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν και επεκτάθηκαν τόσο στον χώρο εκσκαφής όσο και στον χώρο απόθεσης οι εργασίες στο ορυχείο Κλειδιού διακόπηκαν στις 23 Μαΐου 2008.

Στο μεταξύ, από την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης (Απρίλιος 2003) μέχρι τη διακοπή των εργασιών στο ορυχείο Κλειδιού (23.05.2008) η τροφοδοσία του σταθμού στηρίχθηκε σε ποσοστό 69% στο ορυχείο Αχλάδας που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε», ενώ για το διάστημα μετά τον Μάιο 2008 σε ποσοστό έως και 100%.

«Με δεδομένα, ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα διαφαινόμενα προβλήματα της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε για περαιτέρω αποκλειστική κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της Επιχείρησης προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επαναλειτουργία του ορυχείου Κλειδιού. Ηδη βρίσκεται σε διαδικασία διακήρυξης το πρώτο σχετικό έργο, που αφορά διακίνηση 8 εκατ. κυβικών μέτρων άγονων υλικών με ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού την 29 Αυγούστου 2011», γνωστοποιεί η ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή