ΔΗΚΤΗΣ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μηχανισμός ELA προϋπήρχε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τον ειδικό λογαριασμό στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών, τον γνωστό και ως ΕLΑ.

Πολύπειρος τραπεζίτης που επικοινώνησε με τη στήλη τής υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν είναι «σημερινός» ούτε καν «χθεσινός».

Οπως επεσήμανε, προϋπήρχε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όταν όλες οι χώρες δούλευαν με ενεχυροδάνεια. Τι ίσχυε «χοντρικά»:

Μια τράπεζα έβαζε ενέχυρο ένα, δύο ή περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια κι έπαιρνε τη ρευστότητα που ζητούσε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Το θέμα, βεβαίως, ήταν πάντα η αξία με την οποία κοστολογούσε το ενεχυριαζόμενο δάνειο η ΤτΕ. Στο 60%, στο 70%, στο 80%; Αναλόγως της επιχείρησης που το είχε πάρει, των θεμελιωδών μεγεθών της κ. λπ. Το ενέχυρο διαρκούσε όσο διαρκούσε και το δάνειο και κάπως έτσι, οι εν Ελλάδι τράπεζες έβρισκαν πρόσθετη ρευστότητα όταν την είχαν ανάγκη.

Σημαντική διευκρίνιση: Την ίδια πολιτική τηρούσαν οι κεντρικές τράπεζες όλων των ευρωπαϊκών χωρών όταν επρόκειτο να δώσουν επιπλέον ρευστότητα στα εγχώρια συστήματα. Δηλαδή, η πατέντα δεν ήταν ελληνική. Κατά το μάλλον ή ήττον, η ίδια τακτική ακολουθείται και τώρα, απλώς με πιο εξελιγμένη μορφή, έκλεισε τη συζήτηση ο ίδιος τραπεζίτης.

Στην τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται αναφορά εδώ και περίπου 15 μέρες. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε και μια ημι-επίσημη εκτίμηση, που έκανε λόγο για κεφάλαια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που επέστρεψαν. Ωστόσο, με βάση νεότερα, επίσημα statements που έχει στη διάθεσή της η στήλη, τέτοια επιστροφή δεν προκύπτει. Τουλάχιστον στο ύψος που διαρρέεται και στον χρόνο που αναφέρεται. Αναμένονται διευκρινίσεις, σύντομα…

Θα απαντήσει η Μicrosoft;

Ως γνωστόν, ο βασικός κανόνας της αγοράς πρεσβεύει ότι η δράση προκαλεί αντίδραση. Ετσι, μετά το μπαμ που προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση της εξαγοράς της Motorola Mobility, έναντι 12,5 δισ. δολαρίων, από την Google, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται «απάντηση».

Συγκεκριμένα, από πηγές αναλυτών, τα τελευταία 24ωρα, κυκλοφορούν διάφορες φήμες που αναφέρουν ότι η Microsoft ενδεχομένως να κινηθεί για την απόκτηση της RIM ή, ακόμα πιθανότερα, για τη Nokia, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιεί το Windows Phone της Microsoft ως βάση για το λογισμικό, που θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη γενιά smartphone της.

Το γεγονός, κατά συνέπεια, θεωρείται μια καλή βάση προσέγγισης για να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα, που θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Στο τέλος, ό, τι κι αν γίνει, το σίγουρο είναι ένα: ότι το φαινόμενο του ντόμινο έχει ενεργοποιηθεί και η συγκεκριμένη αγορά θα αλλάξει εικόνα, αργά ή γρήγορα.  Προς όφελος, πάντα, των καταναλωτών, αποδεικνύοντας έτσι και στην πράξη ότι μόνο μέσα από επεκτατικές κινήσεις μπορεί να αλλάξει ο «περιβάλλων χώρος»…

Η γερμανική ατολμία

Ευθύνες στον γερμανικό τρόπο αντίδρασης στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης επιρρίπτει μεγάλο μέρος των Ελλήνων αναλυτών, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις που «κυκλοφορούν» τελευταία ολοένα και συχνότερα. Γεγονός, ωστόσο, αποτελεί από την άλλη πλευρά ότι ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν τον γερμανικό τρόπο σκέψης, που εξυπακούεται ότι στη βασική του θέση τάσσεται υπέρ του ευρώ. Ομως, η επί μέρους κριτική που ασκείται στην καγκελάριο αφορά τους χειρισμούς, την αναβλητικότητα και στο ότι εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Οπως είπε πρόσφατα ο Καρλ Λάμερς, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της ευρωπαϊκής πολιτικής της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, «σημασία δεν έχει μόνο τι κάνεις, αλλά και πώς το κάνεις». Το ζήτημα είναι, πάντως, ότι η διστακτικότητα του Βερολίνου απέναντι σε ριζικές λύσεις, όπως το ευρωομόλογο ή η ικανή ενίσχυση των μέσων του EFSF, θα παραμείνει στο προσκήνιο. Οι αγορές, όμως, δεν θα περιμένουν ώσπου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν γι’ αυτά οι Γερμανοί.

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου «βάζει πλάτη»

Η επιρροή της Εκκλησίας της Κύπρου στην κυπριακή κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ όσα έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είναι μια ισχυρή προσωπικότητα και τοποθετείται τόσο επί των πολιτικών εξελίξεων όσο και των οικονομικών. Αλλωστε, η Εκκλησία στο νησί είναι από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες. Συμμετοχές σε τράπεζες (ελέγχει την Ελληνική Τράπεζα), βιομηχανίες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατοχή ακινήτων, συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega συνθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο που θα ζήλευαν πολλοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, εμφανίζεται έτοιμος να «βάλει πλάτη», απαντώντας θετικά στο ερώτημα για το κατά πόσο η Εκκλησία θα βάλει το χέρι στην τσέπη για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ολοι, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να βοηθηθεί το κράτος», είπε. Ωστόσο η κρίση έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις της Εκκλησίας μειώνοντας τα εισοδήματά της. Η ζυθοποιία ΚΕΟ, η μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει ζημίες και υλοποιεί πρόγραμμα εξυγίανσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ένωσε τη φωνή του και με όσους ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων. Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου δήλωσε ότι η οικονομία «δεν πάει καθόλου καλά» και ζήτησε το όλο θέμα «να αντιμετωπιστεί ριζικά», καθώς «ημίμετρα δεν χωρούν». Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους δημοσίους υπαλλήλους, είπε κάτι που δεν τολμά να πει κανείς άλλος από την κυβέρνηση και τα κόμματα: «Δεν είναι εποχή να απειλούμε για απεργίες, γιατί χρειάζεται στήριξη από όλους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή