Πέφτει το Χ.Α., παγώνουν οι αποκρατικοποιήσεις

Πέφτει το Χ.Α., παγώνουν οι αποκρατικοποιήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ. Α.) στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 1996 έχει προκαλέσει τo πάγωμα της εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε ό, τι αφορά τις εισηγμένες που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Στην οδό Νίκης έχουν αντιληφθεί ότι η καθοδική πορεία της αγοράς δεν μπορεί να ανακοπεί όταν η Ευρώπη πλέον κλυδωνίζεται από τους φόβους για ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας των κρατικών χρεών. Το φθηνό, στην εγχώρια αγορά μετοχών, μπορεί να γίνει ακόμη φθηνότερο. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών εισηγμένων έχουν και τον χρόνο και κυρίως τα κεφάλαια να περιμένουν για να πετύχουν τις χαμηλότερες δυνατές αποτιμήσεις. Η κυβέρνηση, όμως, μάχεται για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Ποιος υπουργός, ωστόσο, θα υπογράψει μια αποκρατικοποίηση εισηγμένης, όταν οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει σε προ 15ετίας επίπεδα; Οδεύουμε προς το τέλος Αυγούστου και μέχρι στιγμής στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutche Teleokom. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται -και όπως όλα δείχνουν θα μεταφερθεί χρονικά για το 2012- η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με βάση όμως την αναιμική εικόνα της αγοράς, η οποία και αυτήν την εβδομάδα έφθασε σε νέο χαμηλό έτους, πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις όταν τα προσδοκώμενα έσοδα με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις τους υπολείπονται κατά πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Ενας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει αυτήν την εξέλιξη είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι διοικήσεις των εισηγμένων έχουν κυριολεκτικά παγώσει κάθε επενδυτική κίνηση, περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παρουσιάζουν μια εκπληκτική εσωστρεφή εικόνα, δεν δίνουν δείγματα ότι πραγματικά μοχθούν και εργάζονται, αλλά εξαντλούν το management στις απολύτως απαραίτητες ανακοινώσεις που επιβάλλει η χρηματιστηριακή νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν να βυθίζονται οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών και να επικρατεί εκκωφαντική σιωπή των διοικήσεων, όταν θα έπρεπε να πραγματοποιούν συναντήσεις με εγχώριους και ξένους επενδυτές για να τονώσουν το brand name των εταιρειών. Εχουν χρέος οι διοικήσεις των εισηγμένων να παρουσιάσουν έργο και όχι να οχυρώνονται πίσω από τις κυβερνητικές δηλώσεις. Οσο άσχημο και αν είναι το χρηματιστηριακό κλίμα, οι διοικήσεις των εισηγμένων που έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση θα πρέπει να παράγουν κέρδος για τον μέτοχο και να διατηρήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα την οικονομική εικόνα των εταιρειών. Θα ήταν χρήσιμο να δώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα για τους επόμενους μήνες, να εξηγήσουν για την ταμειακή εικόνα των επιχειρήσεων και κυρίως να πείσουν την αγορά ότι εργάζονται για να αυξήσουν τις αποτιμήσεις. Αντ’ αυτού έχουμε τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων που αντιδρούν σε οποιαδήποτε πώληση ποσοστού των μετοχικών κεφαλαίων. Επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει αντλήσει 1,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, φαίνεται να επισπεύδει την πώληση των αδειών στον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιχνίδια, την παραχώρηση επίσης στον ΟΠΑΠ της άδειας για τα φρουτάκια, καθώς και την επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή