«Δύσκολο» road show εισηγμένων στο Λονδίνο

«Δύσκολο» road show εισηγμένων στο Λονδίνο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το 2006, που διοργανώνεται ανελλιπώς το ετήσιο roadshow των εισηγμένων επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του Bloomberg στο Λονδίνο (7-9 Σεπτεμβρίου), υπό την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ. Α.), οι διοικήσεις των εισηγμένων θα πρέπει να έχουν καλές απαντήσεις στα ερωτήματα των ξένων θεσμικών για το εύρος της ύφεσης στην Ελλάδα και το πόσο ακόμη θα αντέξουν σε αυτήν την κατάσταση.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο αμέσως προηγούμενο roadshow, που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 συναντήσεις, μεταξύ 200 fund managers, που έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρισ. ευρώ και εκπροσώπων 25 εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στο roadshow. Στο φετινό roadshow, οι εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Αγροτική Τράπεζα, Coca-Cola 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Ιντραλότ, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Marfin Popular Bank, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Folli Follie, ΟΛΠ, Εχαε, Σιδενόρ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

Ακόμη και σήμερα, οι ξένοι θεσμικοί εξακολουθούν να έχουν σημαντική παρουσία στο Χ. Α. Στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν περίπου το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του και διενεργούν το 50% της καθημερινής συνολικής δραστηριότητας με βάση την αξία των συναλλαγών. Η παρουσία τους αυτή προσφέρει στην οικονομία σημαντικά κεφάλαια και στους επενδυτές του Χ. Α., Ελληνες και ξένους, μεγαλύτερη ρευστότητα. Καθώς οι ξένοι επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ικανοποιητική ρευστότητα (liquidity), στα roadshows προσκαλούνται να συμμετάσχουν οι εισηγμένες που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, στο roadshow του Λονδίνου προσκαλούνται οι εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές συμμετέχουν στους δείκτες κεφαλαιοποίησης (FTSE/ ATHEX 20) και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX Liquid Mid). Στο roadshow της Νέας Υόρκης προσκαλούνται εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ATHEX 20. Το roadshow έχει πάντα διήμερη διάρκεια και κάθε μέρα οι εταιρείες πραγματοποιούν 8 με 9 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Σε περίπτωση που για κάποιες εταιρείες υπάρχει μεγάλη ζήτηση πραγματοποιούνται και συναντήσεις ανά group.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στο περσινό συνέδριο του Λονδίνου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν από τους κ. Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χριστοδουλάκη, ειδικό γραμματέα Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων και Πέτρο Χριστοδούλου, γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, παρουσιάσεις στους συμμετέχοντες fund managers αλλά και στους εκπροσώπους των εισηγμένων, των εξελίξεων στα θέματα αρμοδιότητάς τους και των προοπτικών που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή