Αρχές Οκτωβρίου η ανταλλαγή ομολόγων

Αρχές Οκτωβρίου η ανταλλαγή ομολόγων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα έως τις 9 Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για τη διάρθρωση του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχθεί το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (ΡSΙ).

Μελέτη της Credit Suisse, που βασίζεται σε στοιχεία της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής (European Banking Authority), ανεβάζει το ύψος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) οι οποίες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, και τα οποία λήγουν έως και το 2020, στα 27,5 δισ. ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας ύψους 3,1 δισ. ευρώ), ενώ στα 32 δισ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων με διάρκεια έως και 15 χρόνια. Η επέκταση του προγράμματος πέραν των λήξεων του 2020 παραμένει ανοιχτό θέμα και θα κριθεί από τη συμμετοχή.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι καυτός εν αναμονή και της αξιολόγησης από την πλευρά της BlackRock του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, που θα συμπεριλάβει σε πρώτη φάση τις τράπεζες Alpha, ΑΤΕ, Εθνική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι έλεγχοι στις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια ο διεθνής οίκος να ελέγξει και τα χαρτοφυλάκια των υπόλοιπων τραπεζών.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο» και «προχωράει καλά», ενώ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στον ΟΔΔΗΧ με τη συμμετοχή των τραπεζών και των ορκωτών λογιστών.

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε πάντως να απαντήσει για το κατά πόσο κάποιες τράπεζες έκαναν χρήση της διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας (ELA) και περιορίστηκε να σημειώσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.

Η διαδικασία παροχής ρευστότητας προβλέπεται από το ευρωσύστημα και ενεργοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ενεργοποίηση θεωρείται αναπόφευκτη μετά την ανάληψη από το Δημόσιο καταθέσεων ύψους 10 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και λήξεων ομολόγων, που έχει αποστερήσει από το σύστημα ισόποσο ύψος καταθέσεων από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο ίσως στην Ευρώπη» και αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης με τους παραγωγικούς φορείς, ζητώντας, όπως είπε, συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου με κοινωνική και πολιτική συναίνεση να δοθεί «ώθηση στην επάνοδο των καταθέσεων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης που θα πραγματοποιήσει η BlackRock για τις πρόσθετες προβλέψεις που θα χρειαστεί να εγγράψουν οι τράπεζες λόγω της αύξησης των επισφαλειών θα δοθούν στην ΤτΕ, η οποία θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία της προσεχούς τριετίας, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών με βάση τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης που διαθέτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή