ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών

Με τους προέδρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Οι εν λόγω εξαγωγικοί φορείς, σε συνεργασία με τον τραπεζικό όμιλο Eurobank EFG, στέλεχος του οποίου θα συμμετάσχει στη συνάντηση, υλοποιούν πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με την επωνυμία «Go International», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού και εκτεταμένου δικτύου επαφών, για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 39,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος των εξαγωγέων για αύξηση των εξαγωγών φέτος κατά 10%. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 η αξία τους ήταν υψηλότερη κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η υπαγωγή στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου (Ν.3299/04), της εταιρείας «Ε. ΑΣΤΡΟΠΕΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ASTELCO» για την ίδρυση 3 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 237,60 KW. Οι σταθμοί θα γίνουν στις θέσεις «Καμίνα» και «Κερατόλακκοι», του δήμου Σητείας και στη θέση «Σαρακινούδαινα», του δήμου Ιεράπετρας, συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 855.750 ευρώ, με ποσό επιχορήγησης ύψους 342.300 ευρώ.

Επέκταση δικτύου από τη Revoil

H εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Revoil προσθέτει στο δίκτυό της οκτώ νέα πρατήρια. Τα νέα πρατήρια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λειτουργούν στους νομούς Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Καβάλας, Αττικής, Χαλκιδικής και Αχαΐας. Η Revoil, η οποία είναι 100% ελληνική εταιρεία, κατέχει το 7,45% (στοιχεία Φεβρουαρίου 2011) της αγοράς, διαθέτοντας 523 συνεργαζόμενα πρατήρια.

Από τις αρχές του 2005 διατηρεί συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με σκοπό τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας των καυσίμων της. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ενέταξε πρώτη το 2008 τους ποσοτικούς ελέγχους στο δίκτυο των πρατηρίων με τα σήματά της, που διενεργούνται με τη λήψη δείγματος από την αντλία και με τη μέθοδο της λιτρομέτρησης.

Πρόταση για τα ανεξόφλητα χρέη ρεύματος

Μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας ότι οι οφειλέτες κατά κανόνα αφήνουν ανεξόφλητα χρέη και στους εκμισθωτές, όχι μόνο από κατανάλωση ρεύματος αλλά και από ενοίκια, κοινόχρηστα και λοιπές ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η άμεση διακοπή της ρευματοδότησης και η αδυναμία επανασύνδεσης του οφειλέτη αν δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του όχι μόνο προς τον προηγούμενο πάροχο, αλλά προς τους ΟΤΑ και λοιπούς φορείς που εισπράττουν τέλη μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η Ομοσπονδία προτείνει να θεσπιστεί και απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς και διόγκωσης της οφειλής, καθώς και να υποχρεώνονται οι καταναλωτές που αλλάζουν προμηθευτή να προσκομίζουν εξοφλημένο τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Περιορίστηκε το spread των 10ετών τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και υποχώρησαν οι αποδόσεις τους, με εξαίρεση την απόδοση του 3ετούς τίτλου αναφοράς, που κινήθηκε ανοδικά.

Οσον αφορά τους ελληνικούς τίτλους αναφοράς, τα ομόλογα 10ετούς και 30ετούς διάρκειας σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού κρατικού τίτλου μειώθηκε σε 1.335 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, από 1.371 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 131 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο από 368 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 1,46 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε σε 6,2 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 44 εκατ. ευρώ. Τέλος, από τις 111 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 64,9% αφορούσε σε εντολές πώλησης και το 35,1% σε εντολές αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή