Αντιδρούν οι ασφαλιστικές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή της σημειώνει, με έγγραφό της, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που αφορά «τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές».

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Ενωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα, οι ενστάσεις αφορούν κυρίως το προτεινόμενο πλαίσιο εξαγορών των συμβολαίων κλάδου Ζωής, τους περιορισμούς για τις ανατιμήσεις στον κλάδο Υγείας και τον υπολογισμό των προμηθειών των διαμεσολαβούντων στον κλάδο Ζωής.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής, η Ενωση επισημαίνει ότι οι περιορισμοί που βάζει η Γενική Γραμματεία δεν συμφωνούν με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία και για τον λόγο αυτό προτείνει αντί των περιορισμών οι εταιρείες να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος για την τιμολογιακή τους πολιτική ώστε να ελέγχονται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζονται ανατιμήσεις, καθώς και να δημοσιοποιούν τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων, είτε στις ιστοσελίδες τους είτε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ είτε στις εφημερίδες.

Σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα εξαγοράς των συμβολαίων Ζωής από την πρώτη ημέρα ή από τη συμπλήρωση ενός έτους εφόσον προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, η ένωση αναφέρει ότι δημιουργούνται ισχυρές πιέσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες για τη ρευστοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων που αντιστοιχούν σε αποταμιευτικά προγράμματα.

Επίσης, εκτιμάται ότι δημιουργείται ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους για εξαγορές σε μια περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος αυτών ρευστοποιεί τις επενδύσεις του, ενώ αποκλείεται η διαφοροποίηση σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς. Σημειώνεται ότι επηρεάζεται η πολιτική καθορισμού των προμηθειών για τους διαμεσολαβούντες λόγω καθορισμού ποσοστών εξόδων πρόσκτησης που μπορεί να αφαιρούνται από τα καταβληθέντα ασφάλιστρα αποταμίευσης. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμάται, θα προκαλέσει εμπόδια στην προσπάθεια των εταιρειών να εξασφαλίσουν νέους συνεργάτες. Ακόμα, υποστηρίζεται ότι δημιουργείται ασάφεια ως προς τον τρόπο υπολογισμού της αξίας εξαγοράς του εκάστοτε συμβολαίου, δεδομένου ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, η ένωση σχολιάζει ως υπερβολικό κάθε διαμεσολαβητής που αποχωρεί από μια ασφαλιστική να λαμβάνει το 75% της ετήσιας προμήθειάς του για τα επόμενα 10 χρόνια, όταν την ευθύνη υποστήριξης του πελάτη θα την έχει η εταιρεία και συγκεκριμένα άλλος διαμεσολαβητής για το 25% της προμήθειας. Ζητεί να μειωθεί το ποσοστό της προμήθειας που θα εισπράττει ο αποχωρήσας διαμεσολαβητής, αλλά και ο χρόνος καταβολής της προμήθειας, να καθοριστεί ως προϋπόθεση καταβολής της προμήθειας η κατοχή από τον διαμεσολαβούντα αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος και να προβλεφθεί ότι δεν θα οφείλεται προμήθεια εφόσον η σύμβαση λυθεί με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή