Στο μισό δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ

Στο μισό δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μισό δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ -πρώην ΤΕΜΠΜΕ- και τα οποία θα καταστούν ληξιπρόθεσμα έως το 2012.

Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια που χορηγήθηκαν κυρίως την περίοδο 2009 – 2010 στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου κύκλου εγγυήσεων συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Ηδη οι εμπλοκές στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων άνω των 180 ημερών αφορά 3.500 επιχειρήσεις, ενώ στις 5.400 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν εμπλοκή μεταξύ των 90 – 180 ημερών.

Τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται για πάνω από 180 ημέρες ανέρχονται σήμερα στα 172 εκατ. ευρώ, ενώ στα 220 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των δανείων που παρουσιάζει εμπλοκή μεταξύ 90 – 180 ημερών. Το συνολικό ποσό των επισφαλειών ανέρχεται στα 392 εκατ. ευρώ, στα οποία εάν προστεθούν και αυτά που έχουν ήδη καταγγελθεί, ύψους 108 εκατ. ευρώ, ανεβάζουν το σύνολο των εγγυήσεων που καλείται να καλύψει το ΕΤΕΑΝ στα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2011 που δημοσίευσε το ΕΤΕΑΝ ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο πληρώθηκαν προς τις τράπεζες εγγυήσεις ύψους 85 εκατ. ευρώ και συνολικά οι προβλέψεις της διοίκησης του φορέα ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ. Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τις τράπεζες, το ΕΤΕΑΝ πληρώνει αυτές τις εγγυήσεις με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στη συνέχεια στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, ο φάκελος διαβιβάζεται στη ΔΟΥ, η οποία ενεργοποιεί είσπραξη κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από τα κέρδη της επιχείρησης.

Το ποσοστό των εκτιμώμενων επισφαλειών αντιπροσωπεύει το 12% των δανείων που χορηγήθηκαν την επίμαχη περίοδο, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 5,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι καθυστερήσεις του τραπεζικού συστήματος στα επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν το 10%, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της τάξης του 20% του χαρτοφυλακίου των επιχειρηματικών δανείων έχει αναχρηματοδοτηθεί με νέους όρους και κυρίως παράταση του χρόνου αποπληρωμής.

Ηδη, πάντως, τα υπόλοιπα των εγγυήσεων έχουν μειωθεί στο 1,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 4,5 δισ. ευρώ που είχε εγγυηθεί το ΕΤΕΑΝ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων ανταποκρίνεται στην αποπληρωμή των δανείων που είχαν χορηγηθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή