Μείωση κερδών και εσόδων για ΟΠΑΠ

Μείωση κερδών και εσόδων για ΟΠΑΠ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κάμψη εσόδων και κερδών παρουσιάζει ο ΟΠΑΠ στο α΄ εξάμηνο του έτους. Τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 20% στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη πτώση παρουσιάζουν τα λειτουργικά και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 368 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 23% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 274 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9%. Ωστόσο, αν ληφθεί υπ’ όψιν η έκτακτη εισφορά ύψους 94 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η εταιρεία στο β΄ τρίμηνο του 2010 και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τη φετινή χρονιά, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης στο εξάμηνο εμφανίζουν πτώση μεγαλύτερη του 21%.

Η κάμψη των πωλήσεων στα παιχνίδια-ναυαρχίδες του ΟΠΑΠ, ΚΙΝΟ και «Πάμε Στοίχημα», είναι οι βασικοί παράγοντες υποχώρησης των μεγεθών του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών. Η μείωση των πωλήσεων στο ΚΙΝΟ ανήλθε σε 15%, ενώ η μείωση των πωλήσεων του «Πάμε Στοίχημα» σε 30%. Το χειρότερο για τον ΟΠΑΠ είναι ότι η κάμψη των πωλήσεων στα δύο παιχνίδια είναι επιταχυνόμενη, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο β΄ τρίμηνο του έτους. Ειδικά στο «Πάμε Στοίχημα» τους τελευταίους τρεις μήνες της περιόδου, η πτώση ανήλθε στο 35%.

Ο ΟΠΑΠ απέδωσε την πτώση του «Πάμε Στοίχημα» στην απουσία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2010, και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το παιχνίδι υφίσταται μεγάλη φθορά και από τις αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις υποθέσεις στημένων παιχνιδιών, τους υποβιβασμούς ομάδων κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά «ανάσα» έδωσαν τα καινούργια παιχνίδια που έφερε η εταιρεία (κυνοδρομίες, go lucky) με τη συνεργασία της Intralot. Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ στις περίπου 75 ημέρες που ήταν διαθέσιμα στο β΄ τρίμηνο του έτους. Ετσι, τα νέα παιχνίδια αναμένεται ν’ αποτελέσουν ώς ένα βαθμό ανάχωμα στις «χειμαζόμενες» πωλήσεις του ΚΙΝΟ και του «Πάμε Στοίχημα», αλλά οπωσδήποτε θα περιορίσουν το περιθώριο κέρδους του ΟΠΑΠ καθώς η Intralot θα λαμβάνει αμοιβή 8% επί των πωλήσεων. Οι αναλυτές υποδέχτηκαν μάλλον ψυχρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ενώ τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters, Bloomberg) ανέφεραν ότι ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους. Η διοίκηση ωστόσο του οργανισμού εμφανίσθηκε ικανοποιημένη. «Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία (η ΟΠΑΠ) παρουσίασε ικανοποιητικές επιδόσεις κατά το α΄ εξάμηνο του 2011», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ι. Σπανουδάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία διατήρησε το περιθώριο κέρδους, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε με επιτυχία την εισαγωγή των νέων παιχνιδιών (monitor games). Τέλος, το στέλεχος του οργανισμού υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, θα προσδώσει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη στον ΟΠΑΠ, μέσα από τις δραστηριότητες του βιντεολόττο, των κρατικών λαχείων, του Ξυστού Λαχείου και του διαδικτυακού στοιχήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ταμειακή αυτάρκεια του οργανισμού ενισχύθηκε, καθώς τα διαθέσιμά του αυξήθηκαν ουσιαστικά και ανήλθαν στα 607 εκατ. ευρώ, από 523 εκατ. ευρώ που ήταν στις 30/6/2010. Η αύξηση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα του μειωμένου μερίσματος που κατέβαλε η εταιρεία στους μετόχους της. Ωστόσο, τα αναφερόμενα ταμειακά διαθέσιμα δεν θα αρκέσουν για να ικανοποιήσουν την «ακόρεστη πείνα» του Δημοσίου για έσοδα και αναμφίβολα ο οργανισμός τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένο δανεισμό προκειμένου να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να διαθέσει το ελληνικό δημόσιο με στόχο την αύξηση των εσόδων του.

Σημειώνεται ότι επίκειται μέσα στον επόμενο μήνα η υπογραφή σύμβασης επέκτασης της άδειας του ΟΠΑΠ για τα υφιστάμενα παιχνίδια, αλλά και η σύμβαση εκχώρησης της άδειας διαχείρισης των 35.000 παιγνιομηχανών βιντεολόττο, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Οι δύο αυτές συμβάσεις εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στον οργανισμό από 800 έως 1,1 δισ. ευρώ. Κι ενδεχομένως τα ποσά αυτά να μην αρκέσουν στην περίπτωση που ο οργανισμός διεκδικήσει από το Δημόσιο μια άδεια «Ξυστού Λαχείου» και τα Κρατικά Λαχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή