Τι έχει βρει μέχρι τώρα ο εισαγγελέας στην Proton Bank

Τι έχει βρει μέχρι τώρα ο εισαγγελέας στην Proton Bank

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται από τις αρχές Αυγούστου, αναφορικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ στην Proton Bank, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Κομβικό σημείο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, αποτελεί το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο οποίο περιγράφεται «η εκτροπή των δανειοδοτήσεων της Proton Bank προς τις εταιρείες Alapis, Elfe, Acolab, MAK, Εξελιξη, Escanto Investments, Ballis Home Care και Provet και της ανάληψης σε μετρητά μέρους αυτών από φυσικό πρόσωπο, υπάλληλο της Αlapis».

Συν τοις άλλοις στο πόρισμα της Αρχής με το οποίο ζητήθηκε (σ. σ. και εκτελέστηκε με εντολή του επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτη Νικολούδη) το πάγωμα των λογαριασμών του επιχειρηματία κ. Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι στους λογαριασμούς τους «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα ισάξιου του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης, ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποκρύπτεται».

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, προβαίνει σε αθρόα εξέταση μαρτύρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα εξετάζει την ιδιότητα υπό την οποία θα καλέσει σε κατάθεση τον επιχειρηματία κ. Λαυρεντιάδη, τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank, καθώς και τον υπάλληλο της φαρμακευτικής εταιρείας Alapis, ο οποίος φέρεται να ήταν ο τελικός αποδέκτης του ποσού των 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον αν τα εννέα αυτά πρόσωπα θα κληθούν ως μάρτυρες ή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από την εισαγγελική έρευνα.

Τράπεζα της Ελλάδος

Ηδη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει λάβει μαρτυρικές καταθέσεις από ανώτερα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία είχαν συμβάλει στη συγκέντρωση των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εν τω μεταξύ, προσεχώς αναμένεται να εξεταστούν και άλλοι υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο στόχαστρο του εισαγγελικού λειτουργού θα βρεθούν και όλες οι εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη που περιγράφονται στο πόρισμα και οι οποίες φέρονται να έλαβαν δάνεια συνολικού ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή τους.

Το πόρισμα

Μέρος των δανείων αυτών, αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής, κατέληξε σε λογαριασμούς δύο ανενεργών εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, τη «Γλυκειά Γεύση»  και τη «Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος»  και στη συνέχεια αναλήφθηκε από ένα φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό ομάδας προσώπων.

Στο πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αναφέρεται ότι η «Γλυκειά Γεύση», η οποία ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της Alapis, είχε ρευστοποιήσει τα καταστήματά της με τελικό σκοπό την εκκαθάριση, ενώ η εταιρεία «Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος, θυγατρική της Elfe της οποίας πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ιδρύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και την 1η Ιουλίου 2010 βρισκόταν σε εκκαθάριση.

Τα αδικήματα, η τέλεση των οποίων διερευνάται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Ιωάννη Δραγάτση, αφορούν τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο μικροσκόπιο Νεοχημική, Αlapis.

Εκτός της συγκεκριμένης δικογραφίας, ερευνώνται από τον εισαγγελικό λειτουργό τυχόν φορολογικά και χρηματιστηριακά αδικήματα. Η διερεύνηση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η έρευνα διεξάγεται για τον εντοπισμό τυχόν φορολογικών και χρηματιστηριακών αδικημάτων στα οποία ενδέχεται να έχουν υποπέσει εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, όπως είναι η εταιρεία «Νεοχημική» και η εταιρεία «Αlapis».

Την έρευνα έχει αναλάβει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο «ξεσκονίζει» τα οικονομικά στοιχεία των ύποπτων εταιρειών.

Το ΣΔΟΕ αναμένεται προσεχώς να καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το σχετικό πόρισμα, καθώς ζητούμενο για τον εισαγγελέα είναι να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή