Τρεις εβδομάδες εργασίας επιπλέον λόγω της τεχνολογίας

Τρεις εβδομάδες εργασίας επιπλέον λόγω της τεχνολογίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο πράγμα να το υποπτευόμαστε και άλλο να μας έρχεται «μετρημένο» και με τη «βούλα» της αξιοπιστίας του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ: η εκρηκτική εξάπλωση της χρήσης της κινητής τεχνολογίας έχει προσθέσει τρεις εβδομάδες επιπλέον στον ετήσιο εργάσιμο χρόνο μας. Υπολογίσθηκε, μάλιστα, ότι οι μάνατζερ -οικειοθελώς και εκτός του χώρου εργασίας τους- δαπανούν μέσω μιας συσκευής κινητής επικοινωνίας κατά μέσο όρο 2,5 ώρες την εβδομάδα επιπλέον του εργάσιμου χρόνου τους (που σημαίνει τρεις εβδομάδες τον χρόνο) προκειμένου να αναζητήσουν, να ενημερωθούν και να μάθουν πράγματα που αφορούν στην εργασία τους.

Συνήθεις επιλογές τους είναι τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, στον τομέα της βιομηχανίας που εργάζονται αλλά και για την εκμάθηση θεμάτων που διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων τους. Ενα σημαντικό ποσοστό (49%) από εκείνους (76%) που διαθέτουν smartphones, laptops είτε tablets, «τσεκάρουν» το e-mail τους το βράδυ πριν πάνε για ύπνο και, σχεδόν, ο ένας στους δύο, μόλις ξυπνήσουν το πρωί, από το κρεβάτι τους. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι (26%) που «τσεκάρουν» καθ’ οδόν από και προς την εργασία τους, κατά τη διάρκεια των κοινωνικών και φιλικών συναντήσεων (22%), ακόμη και κατά τη διάρκεια προσωπικών ραντεβού. Το πλέον ανησυχητικό εύρημα, ωστόσο, είναι ότι ένα 6% κατεβάζουν τα εισερχόμενα e-mails τους ενόσω οδηγούν τα οχήματά τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την OnePoll σε 2.000 ενήλικες εργαζόμενους για λογαριασμό του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ, και τα αποτελέσματά της έκαναν σαφή την ένδειξη ότι η τάση αυτή πρόκειται να αυξηθεί με την επερχόμενη γενιά των μάνατζερ -των σημερινών 18 έως 24 ετών- οι οποίοι και θα «καθιερώσουν» πλέον αυτή την έξτρα απασχόληση μέσω της κινητής τεχνολογίας ως «την πρώτη δουλειά το πρωί με το ξύπνημα και την τελευταία το βράδυ πριν από τον νυχτερινό ύπνο».

Ωστόσο, το Ινστιτούτο -ως συνήθως- κάθε άλλο παρά με σταυρωμένα τα χέρια έμεινε και προχώρησε σε πρωτοβουλίες. Κατ’ αρχήν εξέφρασε την ανησυχία του προς τα μέλη του για την «εισβολή της εργασίας στον ελεύθερο χρόνο των μάνατζερ» και για την παραβίαση του ιδιωτικού βίου τους μέσω της κινητής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να τους διαθέσει και το βέλτιστο υλικό μέσω ενός νέου smartphone app για iPhone και Google Android (www.managers.org.uk/app) που τους παρέχει έναν πλούτο πηγών και υπηρεσιών ώστε «να γίνουν καλύτεροι μάνατζερ και να βοηθηθούν οι οργανισμοί να αναπτύξουν και να αυξήσουν τα ταλέντα τους».

Επειδή όμως η «εισβολή» αυτή αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως καλοδεχούμενη από τους μάνατζερ -αρκετοί είναι εκείνοι που ακόμη και τα Σαββατοκύριακα παρακολουθούν κάποιο μάθημα τηλεκατάρτισης- το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, διοργάνωσαν τον δεύτερο ετήσιο διαγωνισμό για το «Βιβλίο Μάνατζμεντ του Ετους». Κλήθηκαν δηλαδή οι μάνατζερ -και όχι μόνο- να προτείνουν ως επιλογή ένα από τα βιβλία που είχαν διαβάσει. Πέρυσι από τα 145 βιβλία που προτάθηκαν ως πρώτη επιλογή κρίθηκε το «Managing» του Henry Mintzberg. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου 2011.

Επιπλέον, η Βρετανική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Βρετανική Ακαδημία Μάνατζμεντ διαθέτει το Management and Business Studies Portal (www.mbsportal.bl.uk/) με πρόσβαση σε μεγάλη συλλογή ψηφιακού και έντυπου υλικού ερευνών και πρακτικής εφαρμογής. Από το Ινστιτούτο διευκρινίστηκε ακόμη ότι η ενασχόληση των μάνατζερ με την κινητή τεχνολογία δεν σημαίνει ότι «μεταφέρουν την καθημερινή δουλειά τους εκτός του γραφείου». Αντιθέτως, είναι κάτι που τους αρέσει και ότι προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εργασία τους, από αυτό που απορρέει από τους ρόλους που ασκούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή