«Μάχη» για τις συχνότητες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

«Μάχη» για τις συχνότητες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα βάλει στα ταμεία του 380 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των αδειών κινητής τηλεφωνίας. Παράγοντες του υπουργείου Υποδομών αποσαφήνιζαν πριν από λίγες ημέρες ότι ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί για το φάσμα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν μπορεί να μεταβληθεί ουσιαστικά σε σχέση με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Το μόνο που μπορεί ν’ αλλάξει σε σχέση με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι η εξασφάλιση του υφιστάμενου φάσματος της Vodafone, το οποίο αναλογικά είναι μικρότερο έναντι εκείνου που έχει προβλεφθεί για τους δύο ανταγωνιστές της. Η διαδικασία του διαγωνισμού όπως έχει σχεδιαστεί στο κείμενο της διαβούλευσης διασφαλίζει στον κάτοχό του και στη βασική τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας το 100% του υφιστάμενου φάσματος της Cosmote, το 75% της Wind Hellas και το 50% της Vodafone. Δικαίως η τελευταία θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές της.

Η διασφάλιση του υφιστάμενου φάσματος στους παρόχους αποτέλεσε πεδίο μεγάλης κόντρας που οδήγησε μέχρι και σε διπλωματικές παρεμβάσεις. Ειδικά υπέρ της Wind Hellas και της Vodafone παρενέβησαν στην ελληνική κυβέρνηση τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πρεσβεία. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ήταν η διάθεση του φάσματος να γίνει καθαρά από μηδενική βάση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κατά ένα ακραίο σενάριο, η Wind Hellas θα μπορούσε να «ξεμείνει» από… συχνότητες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ ο Αμερικανός εμπορικός ακόλουθος έφτασε μέχρι και το γραφείο του προέδρου της ΕΕΤΤ. Ετσι η τελευταία, με την παραίνεση και της κυβέρνησης, επέλεξε τελικά τη διασφάλιση της συνέχειας των εταιρειών Vodafone και Wind Hellas, εξασφαλίζοντας για τις ίδιες μέρος του φάσματος που λήγει το 2012 στο αρχικό τίμημα της δημοπρασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει πέντε μπλοκ φάσματος (2Χ5 MHz) στην περιοχή των 900 MHz στην τιμή των 46,6 εκατ. ευρώ το καθένα. Επίσης σκοπεύει να διαθέσει άλλα τέσσερα μπλοκ φάσματος (2X5 ΜΗz) στην τιμή των 20,5 εκατ. ευρώ το καθένα. Τέλος, σκοπεύει να ανανεώσει τα δικαιώματα χρήσης του φάσματος που κατέχουν η Cosmote και η Vodafone στα 900 ΜΗz μέχρι το 2027 και τα οποία λήγουν το 2017 και 2016 αντίστοιχα. Από τις ανανεώσεις αυτές το Δημόσιο προσδοκά συνολικά έσοδα 32 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία στην τιμή εκκίνησης όλου του δημοπραττούμενου φάσματος ανέρχεται σε περίπου 370 εκατ. ευρώ από τα οποία, εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά, τα 170 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβάλει η Vodafone, τα 130 εκατ. ευρώ η Wind Hellas και τα 70 εκατ. ευρώ η Cosmote. Σε περίπτωση που υπάρξει ανταγωνισμός, τότε τα τιμήματα αλλάζουν και πιθανώς το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή