Με 17% το Κατάρ στη νέα Alpha – Eurobank

Με 17% το Κατάρ στη νέα Alpha – Eurobank

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία συγχώνευσης, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ανακοίνωσαν χθες τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank ΕFG.

Παράλληλα, εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για το νέο σχήμα αλλά συνολικά για τη εγχώρια οικονομία, είναι η συμμετοχή στη νέα τράπεζα με ποσοστό 17% επενδυτικού σχήματος από το Κατάρ, αποτελώντας τον μεγαλύτερο μέτοχο της νέας τράπεζας. Το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους και πλέον περιζήτητους, στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, επενδυτές παγκοσμίως. Η συμμετοχή στην Alpha – Eurobank αποτελεί την τρίτη μεγάλη επενδυτική κίνηση που πραγματοποιεί το Κατάρ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ελέγχοντας επίσης ποσοστό περίπου 14% στη βρετανική Barclays και 10% στην Credit Suisse. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης και η έλευση ενός τόσο σημαντικού επενδυτή αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου όλα μοιάζουν χαμένα και η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των τραπεζών χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισαν με κέρδη 30% (τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια μεταβολή), ενώ λίγες ημέρες πριν βυθίζονταν σε ιστορικά χαμηλά με την κρατικοποίησή τους να φαντάζει αναπόδραστη. Σημειώνεται ότι το Κατάρ ήδη συμμετείχε με ποσοστό 5% στην Alpha Bank και η συμμετοχή του αποτέλεσε το κλειδί για την προσέγγιση των δύο τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί, η Paramount -που εκπροσωπεί το Κατάρ- με ποσοστό 17% θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ενώ ποσοστό 13% θα βρίσκεται στον έλεγχο της οικογένειας Λάτση και το 4% στην οικογένεια Κωστόπουλου. Η ιστορική συγχώνευση, με την υποστήριξη ενός ισχυρού ξένου επενδυτή, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα.

Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι Alpha – Eurobank, θα διατηρηθεί το σήμα της Alpha Bank και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συγχώνευση θα εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο νέος όμιλος με ενεργητικό ύψους 146 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη. Θα διαθέτει περίπου 1.300 καταστήματα σε οχτώ χώρες της ΝΑ Ευρώπης και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κύπρο. Στην Ελλάδα θα διαθέτει πάνω από 800 καταστήματα και κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίων ύψους 3,9 δισ. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν κεφάλαια άνω των 2,1 δισ. ευρώ (συγχωνεύσεις, πώληση θυγατρικών κ. ά.), την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Από τη συγχώνευση εκτιμάται ότι θα προκύψουν συνέργειες σε βάθος τριετίας ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή