Προσφυγή στην Ε.Ε. για τον φόρο στο φυσικό αέριο

Προσφυγή στην Ε.Ε. για τον φόρο στο φυσικό αέριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσφύγουν για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, οι επενδυτές του κλάδου. Το αίτημα των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζουν θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών και θα δώσει τη χαριστική βολή στην εξαγωγική βιομηχανία, κατανοήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών αλλά δεν εισακούστηκε. O κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με στελέχη του ΕΣΑΗ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας), έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται, εξήγησε, ωστόσο, από την πλευρά του τους λόγους για τους οποίους το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί και δεσμεύτηκε ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων που θα προκαλέσει.

Υστερα από αυτό, ο σύνδεσμος έχει αναθέσει το θέμα σε νομικούς συμβούλους για να εξετάσουν τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να προχωρήσουν σε προσφυγή. O ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι του λιγνίτη, ο οποίος έχει εξαιρεθεί από την υποχρέωση ειδικού φόρου κατανάλωσης. O δεύτερος είναι ότι ο τελικός καταναλωτής της ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνει εις διπλούν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Μια φορά με τον ειδικό φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια ύψους 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα και δεύτερη με τον ειδικό φόρο που ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει να μπει από την 1η Σεπτεμβρίου στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή και που θα κυμαίνεται στα 5,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Πέραν όμως της συμβατότητας του μέτρου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, παράγοντες του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής θέτουν ένα σοβαρότατο θέμα που συνδέεται με το κόστος της ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας στη χονδρική αγορά σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και 20%, εξέλιξη που θα πιέσει ασφυκτικά τις ιδιωτικές εταιρείες λιανικής αλλά και τη ΔΕΗ και θα καταστήσει απαγορευτικές τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ευνοώντας αντιστοίχως τις εισαγωγές. H μετακύλιση αυτού του ποσοστού στην κατανάλωση σημαίνει ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις κατακόρυφη αύξηση των προϊόντων τους, τα οποία δεν θα μπορούν να εξάγουν στη διεθνή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή