Προχωράει η πώληση αδειών κινητής

Προχωράει η πώληση αδειών κινητής

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αλλάζει τίποτε στους σχεδιασμούς της πολιτείας σχετικά με την ανανέωση-εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενόψει της πιθανής συγχώνευσης των εταιρειών Vodafone και Wind Hellas. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) παρουσία των μελών του δημόσιου ταμείου αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.).

Τα μέλη του ταμείου, μαζί με τον γενικό γραμματέα επικοινωνιών Σ. Κάτσικα και τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εκχώρησης-ανανέωσης των συχνοτήτων, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά 380 εκατ. ευρώ. Στελέχη της γερμανικής εταιρείας Wik η οποία εκπόνησε τη σχετική μελέτη, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους στη σύσκεψη για το θέμα του τιμήματος των συχνοτήτων για το οποίο έχει ασκηθεί σημαντική κριτική. Στο θέμα στάθηκε ιδιαίτερα ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κ. Μητρόπουλος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, πείστηκε για τη μεθοδολογία και για το εύλογο του τιμήματος. Σημειώνεται ότι το εκπλειστηρίασμα της διαδικασίας-δημοπρασίας των συχνοτήτων θα περιέλθει στο δημόσιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σαν συνέπεια ο διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε στο τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Wind Hellas, ακόμη και αν η συγχώνευσή της με τη Vodafone προχωρήσει, θα συμμετάσχει στη διαδικασία ανανέωσης του φάσματός της. Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει τουλάχιστον το φάσμα που κατέχει και λήγει το 2012 δεδομένου ότι μέχρι τη δημοπρασία δεν θα υπάρχουν οι τελικές αποφάσεις των επιτροπών ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Ε.Ε. που θα δώσουν το πράσινο φως στη συγχώνευση. «Ακόμη και αν όλα προχωρήσουν ομαλά και οι δύο εταιρείες καταλήξουν σε συμφωνία, η Wind δεν θα ρισκάρει να μείνει χωρίς φάσμα, υπό τον φόβο -έστω και «μία στο εκατομμύριο»- μην τυχόν κάποια επιτροπή ανταγωνισμού απορρίψει τη συγχώνευση», παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του υπουργείου και της ΕΕΤ&Τ παρατηρούσαν χθες ότι, στην περίπτωση που ευοδωθεί η συγχώνευση των Wind Hellas και Vodafone, ενδεχομένως να μείνουν αδιάθετα ορισμένα μπλοκ φάσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι χαμηλότερα των 380 εκατ. ευρώ, αλλά οπωσδήποτε όχι μακριά από τον προαναφερόμενο στόχο.

Η υπουργική απόφαση

Το κρίσιμο, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤ&Τ είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία και θα ορίζει τη διαδικασία δημοπράτησης του φάσματος. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, θα πρέπει να υλοποιηθεί οπωσδήποτε μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε να υλοποιηθεί η δημοπράτηση μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να καταβληθεί το εκπλειστηρίασμα των αδειών.

Το ενδεχόμενο να εισέλθει νέος παίκτης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας θεωρείται απίθανο, δεδομένου του υψηλού κόστους εκκίνησης μιας τέτοιας δραστηριότητας αλλά και με την πορεία που έχει λάβει τα τελευταία 2-3 χρόνια η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Πάντως το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Wind Hellas και Vodafone, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, βολεύει τον όμιλο ΟΤΕ, καθώς έχει ένα αντίπαλο, ενώ επιπλέον δεν θα φοβάται διεύρυνση του μεριδίου του πάνω από 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή