Εισαγγελική έρευνα για δανειοδοτήσεις του Alter από πιστωτικά ιδρύματα

Εισαγγελική έρευνα για δανειοδοτήσεις του Alter από πιστωτικά ιδρύματα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύλληψη του Κώστα Γιαννίκου και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την παραπομπή του για κακούργημα για τη μη καταβολή ΦΠΑ από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ανοίγει ο δρόμος έντονων δικαστικών διαδικασιών που αφορούν ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση του υπερχρεωμένου καναλιού και τις ευθύνες των ιδιοκτητών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σύλληψη Γιαννίκου για τα χρέη από τον ΦΠΑ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σειράς δικαστικών διαδικασιών που ήδη έχουν δρομολογηθεί, καθώς με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, διενεργείται ήδη εισαγγελική έρευνα για το σύνολο των δανειοδοτήσεων που έλαβε από πιστωτικά ιδρύματα το υπερχρεωμένο κανάλι, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευσή του, με τις γνωστές συνέπειες, αλλά και στον εντοπισμό των υπευθύνων αυτής της οικονομικής διαχείρισης.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου, η οποία έχει ζητήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις του καναλιού, αναζητώντας τις εγγυήσεις, την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του τηλεοπτικού σταθμού και τις επισφάλειες με τις οποίες συνοδεύτηκαν τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ.

Κι ενώ η ένταξη του Alter στη διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, επιχειρείται να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους υπευθύνους του, με στόχο να αποφύγουν στη φάση αυτή τις δικαστικές συνέπειες ποινικών εμπλοκών, το κανάλι του Μπουρναζίου, με αίτηση που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Alter υπέβαλε αίτηση να ανασταλούν προσωρινά κι όσο διαρκεί η διαδικασία του άρθρου 99 τα χρέη του προς το Δημόσιο, προτείνοντας καταβολή έναντι περί τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η εφαρμογή του άρθρου 99 που αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα ανακριτή και εισαγγελέα για να αφεθεί ελεύθερος ο Κώστας Γιαννίκος, στη λογική ότι όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή του πτωχευτικού κώδικα ακόμα και οι οφειλές προς το Δημόσιο παγώνουν, έχει διχάσει ήδη τις δικαστικές αρχές.

Πολλοί είναι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που διαφώνησαν με την εξέλιξη να αφεθεί ελεύθερος ο Κώστας Γιαννίκος, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταστρατήγηση του άρθρου 99, που στόχο έχει τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και όχι τον αποκλεισμό του Δημοσίου από τη δυνατότητά του να εισπράττει και μάλιστα χρήματα που προέρχονται από τον ΦΠΑ, για τον οποίο ο νόμος προβλέπει αυστηρότερη αντιμετώπιση.

Το έντονο παρασκήνιο

Στη λογική τής θέσης ότι η ένταξη στο άρθρο 99 δεν μπορεί να φθάνει μέχρι το σημείο να ακυρώνει ακόμα και την είσπραξη του ΦΠΑ, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης, και ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης, ήταν εκείνοι που τελικά δρομολόγησαν τη σύλληψη Γιαννίκου, αφήνοντας πίσω αντίθετες γνώμες που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των διεργασιών που προηγήθηκαν της σύλληψης.

Αλλωστε, το παρασκήνιο που προηγήθηκε της σύλληψης του διευθύνοντος συμβούλου του Alter την περασμένη Δευτέρα υπήρξε έντονο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ύπαρξη χρέους μόνο για το 2011 από μη καταβολή ΦΠΑ, ύψους 1, 2 εκατ. ευρώ, είχε εντοπιστεί από καιρό και είχε ανοίξει το κεφάλαιο των δικαστικών διαδικασιών που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι επί πολλές ημέρες, για το αν το άρθρο 99, τελικά, προστατεύει το κανάλι από τη μη καταβολή και του ΦΠΑ ή το αντίθετο, κι αν αυτή η διαδικασία προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα έχουν ξεκινήσει για το Alter ή έχουν ανασταλεί, ήταν το κομβικό σημείο που καθυστερούσε την οριστική λήψη της απόφασης για τη σύλληψη Γιαννίκου.

Το ΣΔΟΕ, ωστόσο, που είχε και την προτεραιότητα λόγω αρμοδιότητας για τη μη καταβολή του ΦΠΑ, ήταν εκείνο που κίνησε τις διαδικασίες έπειτα από σύσκεψη που προηγήθηκε, όπου δόθηκε η εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη για σύλληψη του Κώστα Γιαννίκου. Μάλιστα, τα πρακτικά θέματα της σύλληψής του, που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στη Βούλα, ανέλαβε όχι ως συνήθως η Οικονομική Αστυνομία, που κινείται στις υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, αλλά η Ασφάλεια Αττικής, που έλαβε σχετική εντολή.

Τελικά, στο στάδιο της ανάκρισης, όπου παραπέμφθηκε ο Κώστας Γιαννίκος, η άποψη ανακριτή και εισαγγελέα που έκριναν και την ποινική του μεταχείριση, ήταν πως η διαδικασία του άρθρου 99 για το Alter είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ανακοπεί, και παρέχει προστασία για τις οφειλές του προς το Δημόσιο, ακόμα και για τον ΦΠΑ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλό του να αποφύγει την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή