ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχόν έξοδος χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε τεράστια διεθνή κρίση

Η έξοδος κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη με αθέτηση των πληρωμών του χρέους θα δημιουργούσε «τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση» που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, λόγω της οικονομικής αλληλεξάρτησης των χωρών στο μπλοκ του ευρώ, εκτίμησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη. «Η διασυνοριακή έκθεση είναι τεράστια» στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Μαχμούντ Πράντχαν (φωτ.), στο περιθώριο εκδήλωσης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. «Νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφθούμε πόσο μεγάλη είναι η έκθεση αυτή – για παράδειγμα μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών τραπεζών ή των ισπανικών τραπεζών με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινδυνεύει από τσουνάμι», ήταν ο χθεσινός τίτλος της Welt online, εξέλιξη η οποία θα είχε, πέραν των άλλων, και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Παρόμοιος ήταν και ο τίτλος της Hamburger Abendblatt για το ίδιο θέμα. «Ερευνητές προειδοποιούν για κίνδυνο τσουνάμι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη βορειοανατολική Ελλάδα», λέει ο γεωλόγος Κλάους Ράιχερτερ από το Πολυτεχνείο του Ααχεν.

Τι ψηφίζουν οι επενδυτές

Το αποτέλεσμα της κάλπης που θα ήθελαν οι επενδυτές επισημαίνει σε άρθρο του στο CNBC ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Αριάν. Εάν κάποιος επενδυτής είναι μακροπρόθεσμα εκτεθειμένος σε κίνδυνο, «θα προτιμούσε μια επανεκλογή του Σαρκοζί στη Γαλλία, τη δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα, μια θετική έκβαση στο ιρλανδικό δημοψήφισμα και ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τη Μέρκελ στις τοπικές εκλογές. Στην περίπτωση που κάποιος επενδυτής είναι βραχυπρόθεσμα εκτεθειμένος σε κίνδυνο, θα προτιμήσει νίκη του Ολάντ, ένα διφορούμενο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, αρνητική έκβαση για τη Μέρκελ στις τοπικές εκλογές και απόρριψη των ευρωπαϊκών αλλαγών από τους Ιρλανδούς.

Η Κίνα θα ξεκινήσει σύντομα να αυξάνει τα αποθέματα χοιρινού κρέατος για να σταθεροποιήσει τις τιμές και να περιορίσει τις ζημίες των χοιροτρόφων, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. «Η αποθήκευση χοιρινού θα αρχίσει σύντομα, για να σταθεροποιηθούν οι τιμές», αναφέρει η Επιτροπή στην ιστοσελίδα της.

Οι τράπεζες της Δανίας «έκοψαν» τη Μoody’s

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας αποφάσισαν να «κόψουν» τη Moody’s, καθώς έλαβαν διαβεβαιώσεις από κάποιους εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της χώρας ότι οι απόψεις των οίκων αξιολόγησης έχουν μικρή σημασία. Η Nykredit A/s, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στεγαστικών δανείων της Δανίας, έληξε το συμβόλαιό της με τη Moody’s στις 13 Απριλίου. Η μονάδα στεγαστικών δανείων της Danske Bank, Realkredit Danmark, εγκατέλειψε τη συνεργασία με τη Moody’s εδώ και μήνες, ενώ και η Jyske Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη της Δανίας, προσπαθεί να δώσει τέλος στις συναλλαγές της με τη Μoody’s.

Η οικονομολόγος πίσω από την αναδιάρθρωση του χρέους

Ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας σε μυστικές συναντήσεις», αναφέρεται στην οικονομολόγο Μισέλ Λαμάρς (φωτ.) της επενδυτικής τράπεζας Lazard, η οποία «βοήθησε την Αθήνα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο έκανε για το Ιράκ, την Αργεντινή και την Ακτή του Ελεφαντοστού».

Η FAZ αναφέρει λίγο παρακάτω: «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, μόνο η παροχή συμβουλών στην Ελλάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια απέφερε στη Lazard 25 εκατομμύρια ευρώ». Και η ομάδα της κατάφερε να πάρει και άλλες δουλειές σε σχέση με την ευρωκρίση, λέει η κ. Λαμάρς χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή