«Πράσινο φως» για επιστροφή οφειλών στις ακτοπλοϊκές

«Πράσινο φως» για επιστροφή οφειλών στις ακτοπλοϊκές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να απελευθερωθεί μέρος από τα 15 εκατ. ευρώ που οφείλει το κράτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για δρομολόγια Δημοσίου Συμφέροντος, τα οποία ήδη έχουν εκτελεσθεί αλλά δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά αποτελούν «ανάσα ζωής» για τις περισσότερες εταιρείες, καθώς αποκτούν μερική ρευστότητα και συγχρόνως θα μπορέσουν να πληρώσουν –ορισμένες εξ αυτών– και τους μισθούς που οφείλουν στο προσωπικό τους. Το «πράσινο φως» γα να ξεκινήσει η αποδέσμευση των χρημάτων «άναψε» χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, του κ. Παντελή Οικονόμου και του κ. Φίλιππου Σαχινίδη. Κατά πληροφορίες, η κ. Διαμαντοπούλου θα πρέπει να υποβάλει σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης των σχετικών ενταλμάτων που θα αποσταλούν στις ΔΟΥ. Οπως αναφέρθηκε στην «Κ» με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εταιρείες θα μπορούν να λάβουν έως και το 50% των χρημάτων που τους οφείλει το κράτος χωρίς να συμψηφισθούν με τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο.

«Τα χρήματα που θα πάρουν οι εταιρείες θα κατευθυνθούν για την πληρωμή των μισθών που οφείλουν στους ναυτικούς τους, καθώς και για την εξασφάλιση καυσίμων ώστε να μη «δέσουν» πλοία και μείνουν ανεκτέλεστα δρομολόγια», ανέφερε πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, η καταβολή των μισθωμάτων για την εκτέλεση δρομολογίων Δημοσίου Συμφέροντος, δηλαδή δρομολόγια προς τα νησιά της λεγόμενης «άγονης» γραμμής, καθυστερεί έως και οκτώ μήνες με αποτέλεσμα ορισμένες, μικρές, εταιρείες να μην έχουν ρευστό ούτε για καύσιμα, αλλά ούτε και για τη μισθοδοσία των ναυτικών τους! Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, οι τράπεζες δεν δέχονται πλέον ως εγγύηση για την παροχή ρευστού στις ακτοπλοϊκές εταιρείες τις συμβάσεις εκτέλεσης δρομολογίων Δημοσίου Συμφέροντος, όπως γινόταν τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά της «άγονης» γραμμής να αντιμετωπίζουν ακόμη και το φάσμα της χρεοκοπίας!

«Εάν οι διαδικασίες γίνουν γρήγορα, θα ανακουφίσουν πολλές εταιρείες που καθημερινά βρίσκονται εμπρός στον κίνδυνο να μην παραλάβουν καύσιμα και να μείνει ανεκτέλεστο κάποιο δρομολόγιο», ανέφεραν κύκλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή