Συναγερμός για αποτροπή ενός κραχ στην ενέργεια

Συναγερμός για αποτροπή ενός κραχ στην ενέργεια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά ενέργειας, εξαιτίας των ελλειμμάτων των φορέων διαχείρισης του συστήματος και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Η χορήγηση δανείου στη ΔΕΗ και τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθυστερεί, λόγω των επιφυλάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητεί περισσότερα στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η ΔΕΗ έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να καταβάλει στον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή του Συστήματος) 80 – 90 εκατ. ευρώ για αγορές ενέργειας από το σύστημα. Προκειμένου να αποτρέψει το κραχ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η εσπευσμένη επιστροφή φόρου, ύψους 110 εκατ. ευρώ που προκατέβαλε η ΔΕΗ για τα κέρδη του 2011, η χρήση του οποίου έκλεισε με ζημίες. Εάν παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δεν βρεθεί λύση και η Επιχείρηση δεν εξοφλήσει τα οφειλόμενα, ο ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένος να της ανακαλέσει την άδεια.

Επιπλέον, η ΔΕΗ και άλλες 14 εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύουν με ανάκληση της αδείας τους, επειδή δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τους έχει δώσει προθεσμία έως τις 15 Μαΐου. Μετά τις υποθέσεις των Energa και Hellas Power, οι αρμόδιες αρχές φέρονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή