Οι Ελληνες εφοπλιστές δεν θα ανεχθούν αλλαγή στη φορολόγηση

Οι Ελληνες εφοπλιστές δεν θα ανεχθούν αλλαγή στη φορολόγηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» εμμένοντας στη θέση του για αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν από τη χώρα, έστειλαν Ελληνες πλοιοκτήτες με δηλώσεις τους στον Βlοomberg.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της εταιρείας DryShips, σύμφωνα με τον Bloomberg δήλωσε ότι «τα γραφεία μιας ναυτιλιακής επιχείρησης μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, επομένως, αυτοί είναι που θα χάσουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ, δεν είμαστε εμείς». Από την πλευρά του ο κ. Βίκτωρ Ρέστης δήλωσε ότι «δεν μπορείς να πιέζεις και να φέρνεις εμπόδια σε κάποιον που δραστηριοποιείται στο διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο και finance και να του λες “θα σε φορολογήσω”. Η απάντηση είναι, βέβαια, φορολόγησέ με. Αν με βρεις». Επίσης, ο κ. Μιχάλης Μποδούρογλου, της εταιρείας Paragon Shipping, ανέφερε στο Βlοomberg ότι η ελληνική ναυτιλία είναι ανταγωνιστική και έχει πετύχει τα μέγιστα, επειδή δεν μπλέκεται «στα πόδια της» το κράτος.

Να μην ξεκινήσουν νέοι πειραματισμοί στη ναυτιλία ζητούν και στελέχη που ασχολούνται με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Ο κ. Τεντ Πετρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Petrofin Research, σχολιάζοντας στον Βlοomberg τις δηλώσεις των δύο Ελλήνων διαχειριστών πλοίων, υποστήριξε ότι «κάθε κίνηση κατά της ναυτιλίας των Ελλήνων είναι στην πραγματικότητα σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας και Managing Director της εταιρείας XRTC Business Consultans κ. Γιώργος Ξηραδάκης δήλωσε στην «Κ» ότι «είναι εύκολο να κάνεις πολιτική αλλά βλακώδες να καταργείς κάτι που σου δίνει. Η ναυτιλία πάντα δίνει. Και καλό είναι να την σεβόμαστε και να παρακαλούμε να μείνει στη χώρα μας, πάντα δυνατή και να συνεχίσει να προσφέρει».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Βlοomberg μια ενδεχόμενη αποχώρηση των Ελλήνων εφοπλιστών από την Ελλάδα θα σημάνει την απώλεια έως και 60.000 άμεσων θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Η ζημιά ωστόσο θα είναι ακόμη ισχυρότερη, αφού γύρω από τη ναυτιλία αναπτύσσουν σήμερα δραστηριότητα επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περίπου 200.000 Ελληνες.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, στον Bloomberg, εάν οι Ελληνες εφοπλιστές μετακομίσουν τα γραφεία τους σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπάι ή στη Σιγκαπούρη, για να αποφύγουν νέους φόρους, η ανεργία στον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο θα αυξηθεί στο 20-30% από 8% που είναι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή