Ανάσα στην αγορά ενέργειας

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένες κινήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα που θα δώσει ολιγοήμερη παράταση ζωής στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και τα περιθώρια στην κυβέρνηση -που θα προκύψει από τις εκλογές- να προχωρήσει στην επίλυση των δομικών προβλημάτων της αγοράς, προχώρησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επειτα από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου υπέβαλε αίτημα στην Εισαγγελία Αθηνών για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών Energa και Hellas Power, κίνηση που θα επιτρέψει την εισροή 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) τα οποία εμφανίζουν έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Ζαννιά, γίνονται προσπάθειες για την απευθείας δανειοδότηση της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χθες, η διοίκηση της εταιρείας υπέβαλε στο ΤΠΔ αίτηση για δάνειο ύψους 100 εκατ., ποσό που θα της επιτρέψει την αποπληρωμή των προμηθευτών της για τον τρέχοντα μήνα. H απευθείας δανειοδότηση της ΔΕΠΑ αποφασίστηκε μετά τις ενστάσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΠΔ κ. Αγγ. Αντωνόπουλου για την έγκριση του δανείου ύψους 350 εκατ. προς το ΛΑΓΗΕ. «Δεν μπορώ να εγκρίνω τέτοιου ύψους δάνειο σε μια εταιρεία με αρνητικό ισολογισμό που θα έπρεπε να είχε προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», φέρεται να είπε ο κ. Αντωνόπουλος στον κ. Ζαννιά. Ετσι αποφασίστηκε ο επιμερισμός του ποσού στα τρία, δηλαδή ένα μέρος του δανείου να πάει απευθείας στη ΔΕΠΑ, ένα στη ΔΕΗ και ένα στο ΛΑΓΗΕ, κι αφού ήρθησαν οι ενστάσεις της τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δάνειο ύψους 130 εκατ. από το ΤΠΔ προς τη ΔΕΗ, που αποκάλυψε προχθές το πρακτορείο Reuters. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ανέφερε ότι εξετάζει όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

H σύναψη οποιουδήποτε νέου δανείου αφορά τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας και δεν σχετίζεται με την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους, αναφέρει η ΔΕΗ και διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται θέμα παροχής εξασφαλίσεων προς τις τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της λήξεων του 2012. H ΔΕΗ διευκρινίζει επίσης ότι η ίδια έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς ΛΑΓΗΕ και ΔΕΠΑ και ότι τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας δεν σχετίζονται με την ίδια. Ενημερώνει δε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και στον βαθμό που της αναλογεί έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας -συμπεριλαμβανομένου και του νησιωτικού χώρου- κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ τον Ιούνιο παρακράτησε 250 εκατ. ευρώ από το ΕΤΗΔΕ για να αποπληρώσει οικονομικές της υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, το Δ.Σ. της που συνεδρίασε προχθές εξέτασε λεπτομερώς τα οικονομικά στοιχεία της και αποφάσισε να μην προχωρήσει σ’ αυτή τη φάση σε διακοπή τροφοδοσίας των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο έναντι ανεξόφλητων οφειλών ύψους 300 εκατ. ευρώ, πρόθεση που η διοίκηση της εταιρείας είχε εκφράσει προς τις αρμόδιες αρχές και τους συναρμόδιους υπουργούς. Το Δ.Σ. έκρινε ότι με το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ από το ΤΠΔ και την αποδέσμευση των 40 εκατ. από τους λογαριασμούς των Energa και Hellas Power βελτιώνεται η ρευστότητά της και για τους επόμενους δύο μήνες θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς προμηθευτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα δύο μέτρα θα προχωρήσουν άμεσα και θα αποτρέψουν επί του παρόντος τον κίνδυνο του μπλακ άουτ.

Πάντως στα συρτάρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρίσκονται τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπέβαλαν οι διαχειριστές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για την περίπτωση που τελικά επικρατήσει το χειρότερο σενάριο. H αρμόδια Αρχή, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, τη ΔΕΠΑ για την ετοιμότητά της να εφαρμόσει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Κάνει ταυτόχρονα σαφές στη διοίκηση της εταιρείας ότι η απόφαση για διακοπή της τροφοδοσίας των ηλεκτροπαραγωγών είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΔΕΠΑ.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον άμεσο κίνδυνο στην τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο δείχνει να εξομαλύνεται. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο και όλοι συμφωνούν ότι απαιτεί παρεμβάσεις σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τις εγγυημένες τιμές ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο λογαριασμός ρεύματος για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ειδικά σε συνθήκες ύφεσης θα πρέπει να μην επιβαρύνεται από φόρους και τέλη. Ηδη η ΔΕΗ εκδίδει λογαριασμούς χωρίς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ενώ η επιχείρηση προχωρά σε ευρύ πρόγραμμα διακανονισμών προκειμένου να περιορίσει το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή