ΔΗΚΤΗΣ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιος συναγερμός

Ποιος είπε ότι μόνο η Ευρωζώνη παίρνει τα μέτρα της, «διά παν ενδεχόμενον»; Λοιπόν, σημειώστε:

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, Τ.Τζόρνταν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων προκειμένου να αποτραπεί ενίσχυση του φράγκου, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τη σχετική ασφάλεια του ελβετικού νομίσματος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη σταθερότητα στην αγορά, με τους οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι το κύριο μέλημα της τράπεζας είναι η αποφυγή μιας ανόδου του γιεν. Η Ινδία διατηρεί εντός της κυβέρνησης μία σειρά ομάδων διαχείρισης κρίσεων που ασχολούνται με τις χρηματοοικονομικές αναταραχές που προέρχονται από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών.

Στην Κίνα, διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής τράπεζας, έχουν κληθεί να σχεδιάσουν παρόμοια σχέδια. Το συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω; Ο συναγερμός είναι παγκόσμιος και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα τελειώσει νωρίς…

Συνωστισμός για… μεταφορά

Λίστα αναμονής υπάρχει για πολλές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε διεθνείς και εγχώριες εταιρείες ελεγκτικών και φορολογικών υπηρεσιών ζητώντας να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό και να διατηρήσουν μία θυγατρική τους στην Ελλάδα. Με την κίνηση αυτή επιτυγχάνουν μείωση του country risk, δηλαδή πιθανή πτώχευση της επιχείρισης την οποία χρηματοδοτούν στη χώρα μας, που παραμένει σε οικονομική αβεβαιότητα. Η παραπάνω κίνηση είναι νόμιμη, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά στάνταρτς.

Απόδοση ευθυνών

Η Carrefour μπορεί να αποφάσισε τελικώς την έξοδό της από την Ελλάδα, πουλώντας την εδώ συμμετοχή της, ωστόσο τα βάσανα της διοίκησής της, σε επίπεδο ομίλου, δεν τελείωσαν. Οι μέτοχοι της στο Παρίσι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από τα έως τώρα αποτελέσματα, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε με εξαιρετικά… παραστατικό τρόπο στην ετήσια γενική συνέλευση. Το κλίμα που μεταφέρεται από τη γαλλική πρωτεύουσα μόνο αισιόδοξο δεν είναι, ειδικά εις βάρος του προηγούμενου επικεφαλής της εταιρείας, που φεύγοντας, πριν από κάνα μήνα, φέρεται να πήρε και μια αποζημίωση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.

Το δείπνο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σε σπίτι στα βόρεια προάστια, το προηγούμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή ενός πρώην πρωθυπουργού, στελεχών της κυβέρνησής του, αλλά και «τρίτων», από διάφορους χώρους. Το «μενού» εξαιρετικά ενδιαφέρον (η βραδιά άλλωστε ήταν προεκλογική), οι συνδαιτυμόνες σε καλή διάθεση και τα σχόλια (και οι προβλέψεις) για το αποτέλεσμα της επόμενης μέρας κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα…

Εξοδος κεφαλαίων

Συμβαίνουν και αλλού. Στην Ισπανία, το 7% των καταθέσεων έχει ήδη φύγει από τις τοπικές τράπεζες, από τον φόβο του τι επίκειται. Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο συγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα (δηλαδή, στα 2,5 τελευταία χρόνια) έχει φύγει το 30%. Για την ιστορία και όχι μόνον, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην Ισπανία οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει κατά 7% τις καταθέσεις τους, μέσα σε λίγους μήνες, έναντι 45% στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Επαναλαμβάνεται όμως ότι η έξοδος των κεφαλαίων στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009, ενώ στην Ισπανία ούτε πριν από 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή