Αρση εμποδίων στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας από πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

Αρση εμποδίων στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας από πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βελτίωση των συνθηκών στην καταρρέουσα την τελευταία διετία παραθεριστική κατοικία θα επιδιώξει στο προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο, καθώς ήδη έχει γίνει σχετική αναφορά στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Με στόχο να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται πλέον, φορείς της αγοράς αναμένεται να καταθέσουν επίσημα την πρόταση που είχαν διαμορφώσει προεκλογικά, σχετικά με τη διευκόλυνση της διαδικασίας απόκτησης ακινήτων από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Ελληνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις εκλογές του Μαΐου, εκτιμώντας, ορθώς όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, ότι ούτε φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους Ελληνες αγοραστές εξοχικών κατοικιών (αντιθέτως θα απουσιάσουν ακόμα και όσοι ελάχιστοι κινήθηκαν στην αγορά το 2011), φορείς της αγοράς είχαν θέσει υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού πρόταση, η οποία προέβλεπε τη χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας σε ξένους αγοραστές ακινήτων, που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση αυτή έγινε προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγορές εξοχικών και οικοπέδων από μεγαλοεπενδυτές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι αναζητούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην παραθεριστική αγορά της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά καλούνται να αντιπαρέλθουν μια πολύμηνη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών (βίζες) για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση. Ετσι, το σχέδιο κάνει λόγο για άρση των περιορισμών αυτών, αλλά θέτουν και κατώτατο όριο αγοράς ένα σημαντικό ποσό, π.χ. 500.000 ευρώ, ώστε να διασφαλίζονται και τα εθνικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα όσοι ξένοι (εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) ενδιαφέρονται για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών, ή οικοπέδων σε παραμεθόρια περιοχή της χώρας (τέτοιες περιοχές θεωρούνται ορισμένοι από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα) καλούνται να εκδώσουν σχετική βίζα/άδεια, με τη συμμετοχή σειράς υπουργείων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εθν. Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Συχνά, οι αγοραπωλησίες αυτές ματαιώνονται, καθώς οι διαδικασίες έγκρισης απαιτούν ακόμα και έξι ή και παραπάνω μήνες.

Εφόσον μια τέτοια πρόταση προχωρούσε, είναι δεδομένο ότι θα πραγματοποιούνταν περισσότερες αγοραπωλησίες, κάτι που θα μεταφραζόταν και σε περισσότερα φορολογικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Φορολογικά κίνητρα

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Οικονομικών, γίνεται πλέον λόγος ανοιχτά για τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση κατοικίας από ξένους. Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα φιλικότερος προορισμός για συνταξιούχους της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέκλυσαν, μέσω της απόκτησης κατοικίας, τον ευρωπαϊκό νότο (κυρίως τις γαλλικές και ισπανικές ακτές), όχι όμως και την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή