O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυθαιρετούπολη» σε δημόσιο ακίνητο

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί τον ισχυρό μοχλό προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Πάνω από το 50% των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται να έλθει από εκεί. Ωστόσο η επιχειρούμενη αξιοποίηση πουθενά δεν βρίσκει «καθαρά» ακίνητα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τεράστιες δημόσιες εκτάσεις σε νομό της Πελοποννήσου. Εκεί οι τεχνικοί ελεγκτές του Ταμείου βρέθηκαν μπροστά σε τεράστιους παράνομους… οικισμούς, αν όχι πόλεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια έκταση 1.800 στρεμμάτων, μόνον τα 300 στρέμματα ήταν καθαρά, όπου θα μπορούσε να αναληφθεί μια οργανωμένη ανάπτυξη τουριστικών ή άλλων υποδομών. Και φυσικά η έκταση αυτή απείχε από την ακτογραμμή. Οι πιο πολλοί καταπατητές προτίμησαν να χτίσουν τα παράνομα εξοχικά τους κοντά τη θάλασσα.

Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν ισάριθμες παρουσιάσεις εισηγμένων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με την πρωτοβουλία των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Στόχος του προέδρου του Χ.Α. κ. Σωκράτη Λαζαρίδη είναι να αναδειχθούν και εισηγμένες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους σε ξένα χαρτοφυλάκια. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2012 θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις σε Μόσχα και Πεκίνο.

Κατώτεροι των προσδοκιών

Παρά την εννιάωρη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και οι πιέσεις προς την περιφέρεια αναμένεται να συνεχιστούν. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup είναι στις 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, ο επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προανήγγειλε δύο ακόμη εμβόλιμες συνεδριάσεις, στις 20 Ιουλίου και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το αν αυτές θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία των υπουργών στις Βρυξέλλες, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών στις αγορές…

Λογικές προσφορές ζητά από ξενοδόχους ο ΕΟΤ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού δέχεται από χθες τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για Ολους». Παράλληλα, όμως, με την υποδοχή των αιτήσεων επισημαίνει στους ενδιαφερόμενους τουριστικούς επιχειρηματίες ότι «λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος το άθροισμα του ποσού συμμετοχής και του ποσού επιδότησης επιβάλλεται να είναι μειωμένο σε σχέση με την τιμή της ελεύθερης αγοράς και πάντως αισθητά χαμηλότερο από την τιμή πόρτας του καταλύματος». Επίσης, προειδοποιεί ότι ως προς τις δηλωθείσες τιμές συμμετοχής του δικαιούχου θα γίνεται έλεγχος και κατά την καταχώριση της αίτησης συμμετοχής και κατά τη διάρκεια του προγράμματος με επιτόπιους ελέγχους. Υπολογίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν περί τις 40.000 επιχειρήσεις με καταλύματα.

«Βάζει» ένα πλοίο η Attica «δένει» δύο δικά της η ΝΕΛ

Δύο πλοία της ΝΕΛ δεν θα εκτελέσουν προγραμματισμένες έκτακτες δρομολογήσεις, σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας προς τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο κοινοποιήθηκε και στα Λιμεναρχεία Πειραιώς, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ευδήλου αλλά και στο Βαθύ Σάμου. Πρόκειται για τα ταχύπλοα «Αίολος Κεντέρης» και «Αίολος Κεντέρης Ι». Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί το υπουργείο Ναυτιλίας ότι «παρανόμως ενέκρινε την εκπρόθεσμη δρομολόγηση του πλοίου Blue Star Patmos, του Ομίλου Attica, στη γραμμή Πειραιά – Χίου – Μυτιλήνης», επιφέροντας σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητές της. Επίσης, η εταιρεία επικαλείται και το γεγονός ότι έχει μειωθεί δραματικά το μεταφορικό έργο και ότι για το χρονικό διάστημα που τα πλοία της είχαν να εκτελέσουν έκτακτα δρομολόγια δεν θα έχουν«κοπεί εισιτήρια». Κύκλοι της εταιρείας κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για επιλεκτική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή