Είσοδος της πετρελαϊκής εταιρείας BP στον αγωγό TAP

Είσοδος της πετρελαϊκής εταιρείας BP στον αγωγό TAP

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αγωγός TAP έχει ισχυρές πιθανότητες να αποτελέσει την τελική επιλογή της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας από τα εδάφη των οποίων διέρχεται.

Την άποψη αυτή εξέφρασε σε κλειστή συνάντηση με δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ΒΡ Αζερμπαϊτζάν, επικεφαλής της κοινοπραξίας που αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, κ. Alastair Cook που βρέθηκε το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες.

Σκοπός αυτών των συναντήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποσαφηνιστεί η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τον αγωγό TAP που έχει προκριθεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ. «Θα περιμένουμε απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για το αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συνδεθεί με το κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ, αν ενδιαφέρεται να γίνει χώρα διαμετακόμισης, αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες ποσότητες φυσικού αερίου».

Ολα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να τα προσφέρει στη χώρα ο αγωγός ΤΑΡ, καθώς το σχέδιο του ελληνοϊταλικού αγωγού – ITGI, το οποίο προωθούσε η Ελλάδα, ως υποψήφιο αγωγό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, έχει απορριφθεί οριστικά από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ. O κ. Cook αποκάλυψε επίσης την είσοδο της BP στην κοινοπραξία Trans Adriatic Pipeline που θα κατασκευάσει τον αγωγό TAP και σημείωσε ότι η εταιρεία εκτός από μέτοχος και υποψήφιος χρηματοδότης του αγωγού, θα πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις ότι η κατασκευή του θα εξελιχθεί ομαλά, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στην απόδοση της επένδυσης στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. «Στο κοίτασμα αυτό θα επενδυθούν συνολικά 40 δισ. δολάρια και όπως καταλαβαίνετε για την τελική επιλογή του αγωγού θα αξιολογηθεί σοβαρά η πολιτική στήριξη που θα έχει το έργο, από τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες διέρχεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

O αγωγός TAP παρότι διέρχεται από ελληνικά εδάφη, έχει ελάχιστη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή