Η διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία

Η διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή θυμίζει έντονα τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τότε που ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τα σενάρια, οι φήμες και οι πληροφορίες για το ποιος «μιλούσε» με ποιον, ποιος «έβλεπε» ποιον και ποιες στρατηγικές κινήσεις κυοφορούνταν βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Οπως ακριβώς και τώρα, που όπως όλα δείχνουν, μπαίνουμε στην τελική φάση των διεργασιών που θα οδηγήσουν στον δεύτερο μεγάλο κύκλο συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με μία δεκαετία καθυστέρηση. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, η ρευστότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών. Με τη διαφορά, όμως, ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία διαμορφώνονται στην αγορά κάποιες «σταθερές». Οπως, για παράδειγμα, αυτή της Εμπορικής και εν μέρει της Αγροτικής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Εθνική, όπως έχει γράψει η «Κ», μελετά την περίπτωση της Εμπορικής ήδη από τις αρχές του χρόνου. Αλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ζέση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές της. Σε δεύτερη φάση, και με βάση αυτό το σενάριο, στο δίδυμο Εθνικής-Εμπορικής θα μπορούσε να «κολλήσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τη δημιουργία του ισχυρού κρατικού τραπεζικού βραχίονα, με ολίγη… γαλλική βοήθεια. Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Εθνική παύει να ενδιαφέρεται για την περίπτωση της Αγροτικής. Το «άνοιγμα» της τελευταίας είναι μεγάλο και ακόμα κι αν καλυφθεί από το Δημόσιο (στη λογική της good – bad bank), όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το ποσό που θα απαιτηθεί για να μπει ξανά σε τροχιά κρίνεται απαγορευτικό (υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ). Γι’ αυτό και το ενδεχόμενο αδυνατίζει.

Το δεύτερο σενάριο που «κυκλοφορεί» τα τελευταία 24ωρα κάνει λόγο για μια εντελώς διαφορετική σύνθεση, αλλά με βασικό άξονα και πάλι την Εθνική. Αυτή τη φορά «πλαισιώνεται» από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Γενική Τράπεζα. Η μητρική της τελευταίας, Societe Generale, έχει κόψει τις γραμμές ρευστότητας προς την ελληνική θυγατρική της (κατά δήλωση αξιωματούχου της στο Reuters). Ωστόσο η Γενική, έπειτα από μια υπερδεκαετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης, σήμερα θεωρείται πλέον «ώριμη» για να μπει ενεργά στη διαδικασία των συγχωνεύσεων, με τις ευλογίες της μητρικής (όπως ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση της Εμπορικής και της Credit Agricole). Κι αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα έβλεπε με κακό μάτι μια σύμπραξη με την Εθνική (το αντίθετο), αν και δεν έχει πάψει να κοιτάζει την περίπτωση της Αγροτικής, αλλά με μεγαλύτερη προσοχή, λόγω του θέματος που αναφέρθηκε παραπάνω. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί και κάποιες διερευνητικές κινήσεις με τη Eurobank Efg. Στην περίπτωση της τελευταίας, οι πιθανότητες προσέγγισης με την Εμπορική μάλλον αδυνατίζουν, κι αυτό γιατί -όπως λέγεται- τα πρώτα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές της προσδοκίες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, θα χρειασθούν περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται ότι το ενδιαφέρον της τράπεζας του ομίλου Λάτση έχει αποσυρθεί.

Το τελικό συμπέρασμα, μετά όλα τα παραπάνω; Αυτό το οποίο καταγράφηκε στο ξεκίνημα του ρεπορτάζ: αυτή τη στιγμή όλοι συνομιλούν με όλους (ή σχεδόν) και εξετάζονται στο σύνολό τους τα εναλλακτικά σενάρια. Απλώς, κάποια από αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης σε σχέση με κάποια άλλα. Οπως εκτιμάται, είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων για να αποδειχθεί στην πράξη τι ακριβώς θα γίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή