ΔΗΚΤΗΣ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ζήτησε το ΥΠΑΝ από την τρόικα

Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης για τα θέματα της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι τελευταίοι ζήτησαν τη βοήθεια των ελεγκτών. Πώς; Τους ζητήθηκε να κάνουν δύο – τρία τηλεφωνήματα στις μητρικές εταιρείες των πολυεθνικών, που ασκούν υψηλή τιμολογιακή πολιτική στην Ελλάδα, για να… συμμορφωθούν. Η ιστορία των ενδοομιλικών τιμολογήσεων έχει πολύ ψαχνό και μεγάλη προϊστορία στη χώρα μας, ως γνωστόν.

Προς το παρόν, πάντως, από την τρόικα δεν καταγράφηκε ανταπόκριση. «Οταν τους υποβλήθηκε το αίτημα, απλώς κούνησαν το κεφάλι τους. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν», είπε στη στήλη κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Για την ιστορία, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΥΠΑΝ «θα βάλουν κάτω» το θέμα των τιμών και της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των τροφίμων και όχι μόνον, ώς το τέλος της εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα. Οπως λένε, είναι η βασική τους προτεραιότητα, καθώς άπτεται της καθημερινότητας του πολίτη.

Μένουν Ελλάδα μέσω θυγατρικών

Προσπάθεια απαγκίστρωσης από την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά των κυπριακών τραπεζών, που έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις τους σχεδιάζουν να λειτουργήσουν τα εδώ δίκτυά τους υπό το καθεστώς ξεχωριστής, θυγατρικής, τράπεζας, η οποία θα έχει αυτόνομη παρουσία και κατά συνέπεια θα βρίσκεται σε πλήρη αποστασιοποίηση από τις κυπριακές μητρικές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι στο μέλλον θα αποφύγουν επιρροές ανάλογες με τις σημερινές, που απειλούν τους ομίλους στο σύνολό τους. Αγνωστο παραμένει, βεβαίως, αν και κατά πόσον αυτές οι κινήσεις θα επηρεασθούν από τις τελευταίες διοικητικές ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στη Λευκωσία.

Διαφορετικά δεδομένα

Δύο ήταν τα σημεία στα οποία, όπως λέγεται, στάθηκαν ιδιαίτερα οι Γερμανοί, κατά την αναλυτική ανάγνωση της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Το πρώτο είχε να κάνει με το γεγονός ότι –όπως παρατήρησαν– δεν υπήρχε πουθενά κατηγορηματική δέσμευση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ (σ.σ. κάτι που η ελληνική πλευρά θεωρούσε και θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ). Το δεύτεριο αφορούσε στην απουσία δέσμευσης για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Και στις δύο περιπτώσεις προκλήθηκε μεγάλο ζήτημα, που η Αθήνα δεν μπορούσε να κατανοήσει.

Παραμένει, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, ο κ. Γ. Πεχλιβανίδης επικεφαλής της ελλαδικής παρουσίας της Τράπεζας Κύπρου, με έδρα την Αθήνα. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία, όπου η αποχώρηση του κ. Ανδρέα Ηλιάδη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος προκάλεσε αλυσιδωτές αλλαγές σχεδόν στο σύνολο της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας.

Ο λόγος αφορά σε μεγάλη ξένη τράπεζα, με πολύ καλή παρουσία στη χώρα μας. Τώρα τελευταία, όμως, όπως άλλωστε και όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, φροντίζει να περιορίζει την έκθεσή της προς οτιδήποτε ελληνικό, για τους γνωστούς λόγους. Η εν λόγω, όπως πληροφορείται η στήλη, φροντίζει να «στέλνει έξω» τα καλά ομολογιακά της δάνεια και να αφήνει στη χώρα μας τα περισσότερο επισφαλή.

Προφανώς, δεν το κάνει κατά τύχη ούτε επειδή έχει…μπερδευτεί. Ασφαλώς, κάτι έχει στο νου της και πράττει αναλόγως.

Με… 80χρονους συνεργούς

Εντείνονται τα κρούσματα απάτης στην αγορά, καθώς οι επιτήδειοι εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, εν μέσω κρίσης. Τώρα τελευταία, για παράδειγμα, αρκετά συχνά είναι τα περιστατικά εις βάρος ατόμων «μιας κάποιας ηλικίας». Στο στόχαστρο; Το περιεχόμενο των καταθετικών τους λογαριασμών. Οι επιτήδειοι, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία και έχοντας αποκτήσει με παράνομο τρόπο τα βιβλιάρια καταθέσεών τους, εμφανίζονται στις τράπεζες και κάνουν… αναλήψεις, επιστρατεύοντας ακόμα και 80χρονους συνεργούς που εμφανίζονται ως δικαιούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή