Αυξάνονται τα δρομολόγια πλοίων στον Σαρωνικό

Αυξάνονται τα δρομολόγια πλοίων στον Σαρωνικό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αύξηση των δρομολογίων των πλοίων που ήδη δραστηριοποιούνται στη γραμμή του Σαρωνικού, κυρίως των ιπτάμενων δελφινιών και εφόσον χρειασθεί θα δρομολογείται και συμβατικό, επιλύεται προσωρινά το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με τον Πειραιά, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Κωνσταντίνου Μουσουρούλη. Ακριβείς πληροφορίες ανέφεραν ότι «βρέθηκε μια κοινά αποδεκτή λύση καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να δρομολογηθεί επιπλέον σκάφος στη γραμμή του Σαρωνικού. Η συγκεκριμένη γραμμή προς τα νησιά του Σαρωνικού θεωρείται από τις σημαντικές στην ακτοπλοΐα, καθώς το 2011 από τον Πειραιά προς τα νησιά Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος-Μέθανα, Υδρα και Σπέτσες διακινήθηκαν 2.467.886 επιβάτες όταν από τον Πειραιά προς όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου το 2011 διακινήθηκαν 9.351.135 επιβάτες.

Το πρόβλημα ανέκυψε πριν από λίγες εβδομάδες, με την απόσυρση δύο πλοίων από τη γραμμή τα οποία εκτελούσαν δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά Αίγινα, Πόρο-Μέθανα, Υδρα και Σπέτσες. Πρόκειται για τα πλοία «Flying Cat II» και «Νεφέλη», της εταιρείας Hellenic Sea Ways (HSW), που πωλήθηκαν για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες της εταιρείας. Η απόφαση για απόσυρση των δύο πλοίων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα δρομολόγια προς τα νησιά του Σαρωνικού προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του εμπορικού και τουριστικού κόσμου, οι οποίοι μίλησαν για «ενέργεια που καταδικάζει τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό μαρασμό εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Σε επιστολή τους προς τη HSW οι δήμαρχοι Πόρου, Υδρας και Σπετσών, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «τα νησιά μας χρειάζεται να προσεχθούν, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που η χώρα αλλά και τα νησιά μας έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την τουριστική ανάπτυξη για πολύ ευνόητους λόγους»· και κατέληγαν: «Η ακτοπλοϊκή σύνδεση, με σκοπό την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, αλλά και την εύκολη πρόσβαση των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μοναδικά σε ομορφιές νησιά μας, είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης ζήτησε την εξεύρεση άμεσων λύσεων στο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με την αποδρομολόγηση ενός ταχύπλοου και ενός συμβατικού πλοίου στον Σαρωνικό, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) που οδήγησαν τα νησιά του Σαρωνικού σε οπισθοδρόμηση και τους επαγγελματίες σε απελπισία στην έναρξη μιας δύσκολης τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «στόχος του δικτύου είναι να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν μια συνολική πρόταση προς τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του Αργοσαρωνικού. Το υπόμνημα που θα συνταχθεί θα επιδοθεί στην επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη, και στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της HSW υποστήριξαν ότι τα δύο πλοία πωλήθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας και σημείωσαν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να μπει νέο σκάφος, καθώς η κίνηση έχει πέσει, το κόστος των καυσίμων έχει «απογειωθεί» και οι πληρότητες όσων εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή είναι χαμηλές. Ωστόσο, συμφώνησαν να πυκνώσουν τα δρομολόγια των πλοίων που ήδη δραστηριοποιούνται στη γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή