Οι αντοχές των επενδυτών έχουν εκλείψει – Το Χρηματιστήριο ασθενεί

Οι αντοχές των επενδυτών έχουν εκλείψει – Το Χρηματιστήριο ασθενεί

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθενική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Η καθίζηση των συναλλαγών χαμηλότερα των 15 εκατ. ευρώ λόγω θέρους επιδείνωσε την ήδη παρατεταμένη απαξιωτική πορεία της αγοράς, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον εξαντλείται σε τρεις τραπεζικές μετοχές και ισάριθμες βιομηχανικές μετοχές. Οι αντοχές των επενδυτών έχουν εκλείψει εδώ και καιρό από την αγορά, αφού μόνο η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και ο περιορισμός μέσω συγχωνεύσεων των υπηρεσιών του Δημοσίου θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στη χρηματιστηριακή αγορά. Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει σε επίπεδα της διετίας 1989-90, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 95% των μετοχών παρουσιάζει ιστορικά χαμηλά εμπορευσιμότητας. Ακόμη και οι βασικοί μέτοχοι απέχουν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς το ενδιαφέρον τους βρίσκεται στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.

Τα ελάχιστα κεφάλαια που διοχετεύονται καθημερινά στο Χ.Α. είναι κυρίως ελληνικής προέλευσης αν και τα ξένα funds παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της κυβέρνησης για να δοθεί μια εκκίνηση σε μια οικονομία που βρίσκεται σε τέλμα

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής επικράτησαν θετικές τάσεις στην αγορά, αν και η αξία των συναλλαγών παρέμεινε καθηλωμένη. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη συνέχιση της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) στη χρηματιστηριακή αγορά. Η σχετική απαγόρευση εκπνέει την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα θα συσταθεί και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τον κώδικα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Σοβαρή στρέβλωση στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς έχει προκαλέσει το φετινό φαινόμενο, να πολλαπλασιασθούν οι εταιρείες που δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2011 αλλά και του α΄ τριμήνου 2012. Την ίδια στιγμή, φθάνουν τις 77 οι μετοχές που για διάφορους λόγους (χαμηλή διασπορά, επιτήρηση, προς διαγραφή, αναστολή) δεν τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε κανονικό καθεστώς, με συνέπεια 1 στις 2 εισηγμένες σήμερα στο Χ.Α. να παρουσιάζει ελλιπή χρηματιστηριακή εικόνα. Το φαινόμενο έχει προβληματίσει τις διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χ.Α. καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η ανεύρεση λύσης για τις μετοχές που παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερο από 12 μήνες προκειμένου να οδηγηθούν σε οριστική διαγραφή. Ωστόσο, όπως παραδέχονται και τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ρυθμοί αξιολόγησης των προβληματικών εισηγμένων παραμένουν αργοί. Πάντως σε δηλώσεις του στην «Κ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση των εισηγμένων που παραμένουν εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό για περισσότερους από έξι μήνες θα ξεκινήσει με δίκαια κριτήρια και θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο η ανοχή που έχουν δείξει οι εποπτικές αρχές δεν εκτιμήθηκε από τις προβληματικές επιχειρήσεις, αφού δεν κατάφεραν να ανακάμψουν και να επανέλθουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Η ουσία είναι ότι στο Χ.Α. μπορεί ο αριθμός των εταιρειών στο ταμπλό να είναι 261, αλλά οι εισηγμένες που πραγματικά παρουσιάζουν σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και κυρίως προσφέρουν εμπορευσιμότητα στον επενδυτή που επιθυμεί να αναλάβει το επενδυτικό ρίσκο δεν ξεπερνούν τις 50 με 60. Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εξόδου της Rilken από το Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή