Νέο ρεκόρ ζημιών για τις εισηγμένες αναμένεται στο β΄ τρίμηνο

Νέο ρεκόρ ζημιών για τις εισηγμένες αναμένεται στο β΄ τρίμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για νέο αρνητικό ρεκόρ ζημιών οδεύουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο β΄ τρίμηνο του 2012. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς υπογραμμίζουν ότι πολύ πιθανόν τα φετινά αρνητικά αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 31 Αυγούστου, να είναι μεγαλύτερα από τις ζημίες των 4,839 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι το β΄ τρίμηνο του 2010 οι ζημίες μετά από φόρους των εισηγμένων είχαν φθάσει το 1,849 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2010 οι ζημίες των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στα 2,928 δισ. ευρώ. Οι ζημιογόνοι επιχειρήσεις, για όγδοο συνεχές τρίμηνο, αναμένεται να είναι διπλάσιες από τις κερδοφόρους.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατεγράφη μικρή βελτίωση σε επίπεδο κόστους λόγω της υποχώρησης των τιμών στις πρώτες ύλες, χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης. Πιθανότατα, εάν γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –που παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο– να είχε διευκολύνει σε κάποιο βαθμό τη ροή του χρήματος και τη συγκράτηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες αποτελούν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για οποιονδήποτε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Μάχη επιβίωσης

Χρηματιστηριακά, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2012 έστειλαν περισσότερο ένα μήνυμα επιβίωσης στην αγορά, αφού οι περισσότερες αποτιμήσεις κινούνται πάνω σε ακραία σενάρια οικονομικής ύφεσης. Η συνταγή «προσεκτική χρηματοοικονομική δομή και πωλήσεις στο εξωτερικό» φαίνεται επί του παρόντος να αποτελεί το βασικό συστατικό της επιτυχίας, όσων εισηγμένων εταιρειών απέφυγαν αμφίβολα ανοίγματα και φιλόδοξες ενέργειες με σημαντικό κόστος.

Ποτέ άλλοτε οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα οικονομικής ασφυξίας όπως σήμερα, καθώς πλέον 1 στις 2 αδυνατεί να διατηρήσει ανοικτές γραμμές πίστωσης με τις τράπεζες. Η διακράτηση μετρητών στο ταμείο των εταιρειών αυτή την εποχή είναι η μοναδική λύση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επενδύσεις δεν γίνονται, αφού έχουν παγώσει οι όποιες κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, οι αγορές πρώτων υλών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, αφού τα μετρητά είναι πολύτιμα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει την επόμενη μέρα των διεργασιών με την τρόικα που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Από το 2011 και πολύ περισσότερο από το ξεκίνημα του 2012 οι επιχειρήσεις xάνουν καλούς πελάτες, που χρόνια στηρίζονταν από τις παραγγελίες τους και ενίσχυαν τον τζίρο και τα κέρδη. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τις εισηγμένες, που θεωρούν και τυπικά χαμένη τη χρονιά, αφού λόγω έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες του εξωτερικού, χάνοντας έτσι πελάτες ή περιορίζοντας το πελατολόγιο αυστηρά σε μεγάλες βιομηχανίες, που μπορούν να διατηρήσουν τις ταμειακές ροές τους. Βασικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να μειώσουν δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ανεπιθύμητες αποφάσεις, όπως κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών επιχειρήσεων, απολύσεις σε μηνιαία βάση κ.λπ.

Στα όρια

Η ασφυκτική οικονομική πίεση που επικρατεί έχει φθάσει στα όρια όσες λειτουργούσαν για αρκετό καιρό χωρίς προϋποθέσεις βιωσιμότητας, καθώς δεν είχαν κερδοφορία, δεν διέθεταν ρευστότητα και δεν είχαν τη διορατικότητα να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Υπάρχει η αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι σιγά σιγά προωθείται ένα είδος ξεκαθαρίσματος, καθώς προοδευτικά γίνονται περισσότερο προφανείς οι περιπτώσεις επιχειρηματικής εγκατάλειψης εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή