Μάχη για τις προμήθειες των αποκρατικοποιήσεων

Μάχη για τις προμήθειες των αποκρατικοποιήσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαφή με την κυβέρνηση, αλλά και πολλές ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένους επιχειρηματίες επιδιώκουν να βρίσκονται πλέον μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που επιζητούν την εμπλοκή τους σε κινήσεις και συμφωνίες που προγραμματίζει το Δημόσιο, οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας για το αμέσως προσεχές διάστημα. Με μότο τη ρήση «ουδείς αναντικατάστατος», υψηλόβαθμο στέλεχος γερμανικής τράπεζας, που είναι σε θέση να γνωρίζει τις σχετικές εξελίξεις, εξηγεί πως ακόμα και οι θέσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να αλλάξουν.

«Οι σύμβουλοι έχουν αναλάβει ρόλο ακόμα και με απευθείας αναθέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο είναι πιθανό και να αλλάξουν, εφόσον αποφασισθεί κάτι τέτοιο» αναφέρει, προσθέτοντας ότι για την ώρα οι δύο μεγαλύτερες δουλειές που «κυνηγούν» είναι η εμπλοκή τους στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί οι συγκριτικά υψηλές αποτιμήσεις τους συνεπάγονται και υψηλότερες προμήθειες. Ενα ακόμα πεδίο όπου θα λάβει χώρα ο διαγκωνισμός των μεγάλων ξένων οίκων είναι αυτό της θέσης του απευθείας συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο από ό,τι ορισμένοι εκτιμούν, βρίσκονται οι επαφές Ελλήνων και ξένων τραπεζών, τόσο για τη συμμετοχή των ξένων στην πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους, όσο και για την προοπτική αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων ελληνικών επιχειρήσεων. Χρηματοοικονομικοί κύκλοι του City και της Φρανκφούρτης αναφέρουν αυξημένο και «αυτονόητο» ενδιαφέρον για συνεργασία μεγάλων επενδυτικών οίκων της Ευρώπης αλλά και της Wall Street με ελληνικές τράπεζες, κρατικού ή μη ενδιαφέροντος, που επιχειρούν να πουλήσουν είτε ελεγχόμενες από αυτές επιχειρήσεις είτε δανειακά χαρτοφυλάκια είτε εξ ολοκλήρου θυγατρικές τους.

Πρόσφατη έρευνα της Pricewaterhouse κατέληξε στο εύρημα πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, θα εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, όπως δανειακά χαρτοφυλάκια αξίας 1,3 τρισ. ευρώ, προκειμένου να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους και να μπορέσουν να ενισχύσουν τον λόγο των εποπτικών κεφαλαίων χωρίς να χρειάζεται να αντλήσουν όσα μετρητά θα απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση από τις αγορές. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι ξένοι οίκοι δεν πρόκειται να βάλουν στην περίπτωση αυτή χρήματα. Θέλουν απλώς να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι. Και σε κάποιες περιπτώσεις, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα δείγματα τέτοιων επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν κατά πάσα πιθανότητα από Ελληνες που διαθέτουν το ανάλογο οικονομικό εκτόπισμα.

Το σενάριο αυτό θέλει Ελληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν ρευστότητα να τοποθετούνται σε εταιρείες ή ακίνητα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από την αξία των υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται. Το ποσοστό ανάκτησης των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 30%. Σημαντικά υψηλότερα δηλαδή από όσο συνήθως προσφέρουν τα distressed asset funds. «Ο λόγος που δεν προχωρούν απευθείας οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι ευνόητος και συνδέεται με την ευαίσθητη για τις διοικήσεις διαδικασία διαγραφής υποαξιών σε ένα φορτισμένο πολιτικά και κοινωνικά τοπίο» υπογραμμίζουν.

Μεταξύ των επενδυτικών οίκων που θα μπορούσαν να αναλάβουν όλες τις παραπάνω δουλειές, περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα ονόματα όπως η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η Credit Suisse, η JP Morgan Chase, η Bank of America Merrill Lynch, η Citigroup και η Goldman Sachs. Αρκετοί απ’ αυτούς έχουν έρθει ήδη σε επικοινωνία με τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές. Για την ιστορία, ο ρόλος τού απευθείας συμβούλου του Δημοσίου προϋποθέτει χαρακτηριστικά, όπως «μεγάλο όνομα», που είναι «αποφορτισμένο πολιτικά» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή