Γ. Βρούτσης: Διάλογος με ανοιχτή τη Χαλυβουργία

Γ. Βρούτσης: Διάλογος με ανοιχτή τη Χαλυβουργία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος ορίσθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 15.00 το μεσημέρι. Οι απεργοί αποφάσισαν το μεσημέρι του Σαββάτου τη συνέχιση της απεργίας, αν και στο εργοστάσιο βρίσκονται πλέον 120 συνάδελφοί τους που ξεκίνησαν τις εργασίες καθαρισμού για να επαναλειτουργήσει η μονάδα. Χθες υπήρξε νέα ένταση στην είσοδο του εργοστασίου από 250 εργαζόμενους που προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε συναδέλφους τους που ήθελαν να εργασθούν αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που παραμένουν για τέταρτη μέρα παρατεταγμένες στην πύλη του εργοστασίου.

Για το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλυβουργίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Πεποίθησή μου είναι, ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν στον χώρο της εργασίας μπορούν να επιλυθούν με έναν τρόπο. Με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με πνεύμα συνεννόησης και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βρούτσης «είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας. Αυτή τη φορά, όμως, με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες, χωρίς αστυνομική παρουσία».

Από την πλευρά τους οι 120 εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος που έχουν προσέλθει στο εργοστάσιο από το πρωί της Παρασκευής, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν τα εξής: «έπειτα από εννέα μήνες οικονομικής εξαθλίωσης και προσωπικής ταπείνωσης, δηλώνουμε ότι δεν συμμετείχαμε στην τελευταία γενική συνέλευση στις 21.7.12. Οι προπηλακισμοί, οι τραμπουκισμοί και η βία, που εμείς καταδικάζουμε, μας εμπόδισαν να λάβουμε μέρος και εμείς σ’αυτήν τη Γενική Συνέλευση. Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε από απολυμένους συναδέλφους που έχουν την άποψη ότι το αν θα λειτουργήσει ξανά η Χαλυβουργία δεν τους ενδιαφέρει, ενώ πολλοί απ’αυτούς έχουν βρει ήδη άλλη εργασία». Και η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής: «είναι λυπηρό ότι οι παραπάνω πρώην συνάδελφοί μας χρησιμοποιούνται απ’ όσους επιδιώκουν το κλείσιμο του εργοστασίου». Να αναφέρουμε ότι την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία τους (164 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους και 5 κατά) έλαβαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά από πολύωρη συνεδρίαση του σωματείου τους στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, το περασμένο Σάββατο και ενώ από τα ξημερώματα της Παρασκευής με εντολή της κ. Ελένης Ράικου προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, είχε ανοίξει η πύλη του εργοστασίου με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης εισηγήθηκε στη συνέλευση των εργαζομένων ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός, τονίζοντας ότι στα αιτήματα του σωματείου προστίθεται και το αίτημα για την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την είσοδο του εργοστασίου. Στην ομιλία του, ο κ. Σιφωνιός είπε ότι στη «Χαλυβουργία με τα ΜΑΤ γίνεται πρόβα για την αντιμετώπιση που θα έχουν και οι άλλοι αγώνες» και ζήτησε την υποστήριξη «όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων». Το άνοιγμα της Χαλυβουργίας προκάλεσε ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς το Σάββατο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παρέμβει και την άλλη μέρα το πρωί η εισαγγελία έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επέμβουν». «Δεν ξέρω αν πρόκειται για μία απόλυτη συγκυρία, αν όλοι αυτοί μέσα σε 36 ώρες συνειδητοποίησαν ότι κάτι πρέπει να γίνει που δεν είχε γίνει εδώ και 9 μήνες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή