O ΔΗΚΤΗΣ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα αποφάσεων για τις τράπεζες

Πυκνώνουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο (φωτογραφία) για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που μπαίνει στην τελική ευθεία. Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα και όπως όλα δείχνουν η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα αποφάσεων, καθώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση του due dilligence που πραγματοποιεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες για την οριστικοποίηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στο τραπέζι έχουν μπει όλες οι εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης, που θα πρέπει να συμφωνηθούν και με την τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι πληροφορίες για οριστικοποίηση εντός της εβδομάδας των αποφάσεων για την ΑΤΕbank με τον διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή» και «κακή».

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προετοιμάζονται για την αποκρατικοποίησή τους. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωρεί στην πρόσληψη συμβούλου που θα προτείνει λύσεις σχετικά με το θέμα των χρεώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στις δύο επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι το έργο θα διεκδικήσουν εταιρείες από το εξωτερικό, καθώς δεν υφίσταται εγχώρια εμπειρία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι χρεώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης καθορίζονταν με υπουργικές αποφάσεις.

Απαγόρευση short selling

Παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες (31 Οκτωβρίου) η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στηρίχθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, τις πρόσφατες αποφάσεις απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων που έλαβαν οι ισπανικές και ιταλικές εποπτικές αρχές και το γεγονός ότι από 1.11.2012 τίθεται σε ισχύ κανονισμός της Ε.Ε. για τις ανοικτές πωλήσεις. Ταυτόχρονα, χθες η Ε.Κ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 102.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και εισηγμένες εταιρείες για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Πήραμε επιμήκυνση, αλλά ήταν μυστικό…

Συμφωνία με την τρόικα για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 ανακάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μηλιός και έσπευσε να το καταγγείλει, λες κι αν την είχε πετύχει από τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Βενιζέλος θα την κρατούσε μυστική. Τι ανακάλυψε ο κ. Μηλιός με μερικούς μήνες καθυστέρησης; Οτι το ΔΝΤ έχει διαθέσει 8,25 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον Μάρτιο του 2015 για να εκταμιευθεί έως τον Μάρτιο του 2016, εάν χρειαστεί και εάν φυσικά οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να βάλουν δικό τους μερίδιο. Χωρίς το μερίδιο των Ευρωπαίων που θα είναι τα πολλά λεφτά, το ΔΝΤ δεν θα βάλει μία. Το πώς προέκυψαν αυτά τα επιπλέον χρήματα είναι μια άλλη ιστορία. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να εμφανίσουν μεγάλη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο, το ΔΝΤ δεν μπορούσε να βάλει άλλα έως το 2014, κι έτσι προέκυψαν τα 8,25 δισ. για το 2015. Μεγάλη αποκάλυψη.

Βλέπει στον ΟΣΕ τις δυσκολίες της Ολυμπιακής

Αντίστοιχες δυσκολίες με αυτές της Ολυμπιακής βλέπει στον ΟΣΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «νομικά εμπόδια με την Κομισιόν». Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην είναι άγονη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα οδηγήσει την προσπάθεια σε επιτυχία. Διαβεβαίωσε παράλληλα όσους αντιδρούν, ότι το κομμάτι των υποδομών, το δίκτυο δηλαδή του ΟΣΕ, θα παραμείνει κρατικό όπως και σε όλη την Ευρώπη, καθώς από τη φύση τους τα δίκτυα είναι μονοπωλιακά και ζημιογόνα και δεν θα ήθελε κανείς να τα πάρει. «Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού και σε αυτό θα κριθούμε από το αποτέλεσμα» είπε, χρησιμοποιώντας την ακριβή ορολογία που είχε χρησιμοποιήσει για την Ολυμπιακή. Η διαφορά είναι ότι στην παρούσα συγκυρία δεν έχει στη διάθεσή του το 1,5 δισ. ευρώ που κόστισε η Ολυμπιακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή