Σε «λουκέτο» οδηγείται η ΣΕΚΑΠ με απόφαση της ΑΤΕ

Σε «λουκέτο» οδηγείται η ΣΕΚΑΠ με απόφαση της ΑΤΕ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκαθάριση οδηγείται η ΣΕΚΑΠ με απόφαση της Αγροτικής τράπεζας που ελέγχει το 50,36% της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Η χθεσινή κίνηση της Αγροτικής Τράπεζας να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ της καπνοβιομηχανίας για την έκδοση διαταγής πληρωμής, αποδεικνύει την τελική απόφαση της τράπεζας να την οδηγήσει στην πτωχευτική διαδικασία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον απεγκλωβισμό της Αγροτικής Τράπεζας από την καπνοβιομηχανία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο όταν ακυρώθηκε η πώληση σε ινδικό όμιλο. Η αιτία για το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την ινδική «Bommidala Enterprises», φέρεται να ήταν ο δεύτερος βασικός μέτοχος της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας), με ποσοστό 34%, που μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 30 εκατ. ευρώ, της ΣΕΚΑΠ. Οπως είχε ανακοινώσει η Αγροτική Τράπεζα, ο ινδικός όμιλος απέσυρε την προσφορά, την οποία είχε δεχτεί η Αγροτική Τράπεζα για να μεταβιβάσει το ποσοστό της (50,36%) στον ινδικό όμιλο, λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ. Για την ακύρωση της επένδυσης αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο που υποστήριξε πως η επένδυση της ινδικής Bommidala δεν ευοδώθηκε, καθώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι η ΣΕΚΑΠ είχε κρυφά χρέη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε φόρους οι οποίοι είχαν αρχικά αποκρυβεί. Απαντώντας στο Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο, η Αγροτική Τράπεζα υποστήριξε ότι ο ινδικός όμιλος ήταν γνώστης των υποχρεώσεων της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική, ενώ επισήμανε ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος χωρίς υπαιτιότητα της Τράπεζας για τη ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου.

Οπως σημείωνε τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα, η διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) της ATEbank στη ΣΕΚΑΠ (η οποία με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, των οποίων δάνεια 80 εκατ. ευρώ περίπου, κύκλο εργασιών 29 εκατ. ευρώ και αριθμό υπαλλήλων 252), έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση και με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ινδού στρατηγικού επενδυτή και μετόχων της ΣΕΚΑΠ (ΣΕΚΕ κ.λπ.) «τορπίλισε» τη συμφωνία, ακυρώνοντας επί της ουσίας μία επένδυση, συνολικού ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ.

Η Bommidala θα κατέβαλε 25,4 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ για το 50,36% της καπνοβιομηχανίας, θα έβαζε 30 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, ενώ είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει και επενδύσεις στην ελληνική εταιρεία της τάξης των 17 εκατ. ευρώ. Στη διετία 2010-2011 η ΣΕΚΑΠ έχει εμφανίσει συνολικές ζημίες 33 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί η ΣΕΚΑΠ έγινε με την επιχείρηση Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε. η οποία τελικά δεν ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής και διέκοψε τις συζητήσεις με την Deloite που είναι η σύμβουλος εταιρεία της Αγροτικής τράπεζας για τη ΣΕΚΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή