Στήριξη Αθήνας και Ρώμης ζητεί ο αγωγός φυσικού αερίου TAP

Στήριξη Αθήνας και Ρώμης ζητεί ο αγωγός φυσικού αερίου TAP

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα επιδιώξει η κοινοπραξία που προωθεί το έργο, κατά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου. Αντίστοιχες επαφές θα έχει η κοινοπραξία του TAP και με αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης εν όψει των τελικών αποφάσεων του κονσόρτσιουμ που ελέγχει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ ανακοίνωσε προσφάτως ότι επέλεξε τον αγωγό West Nabucco αντί του SEEP για τη λεγόμενη «Βόρεια Διαδρομή», από τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας μέχρι την Αυστρία και ότι έως τον Μάρτιο του 2013 θα έχει επιλέξει ποιος από τους δύο αγωγούς, ο ΤΑΡ ή ο West Nabucco, θα είναι εκείνος που τελικά θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι πιθανότητες ο TAP –με μετόχους σε ποσοστό 42,5% τη νορβηγική Statoil, η οποία συμμετέχει και στο κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενίζ ΙΙ, σε ποσοστό 42,5% την ελβετική EGL, σε ποσοστό 15% τη γερμανική EON– να είναι ο τελικός νικητής του διαγωνισμού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου, είναι μεγάλες. Μια σημαντική παράμετρος γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η στήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας ως χωρών διέλευσης.

Με αυτό το ζητούμενο, στελέχη της κοινοπραξίας TAP θα επιδιώξουν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον κ. Παπαγεωργίου να αποσπάσουν ένα πρώτο σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στον μοναδικό αγωγό που διέρχεται από ελληνικά εδάφη μετά την οριστική απόρριψη του ITGI.

O κ. Michael Hoffmann, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του TAP, και ο κ. Rikard Scoufias, Country Manager για την Ελλάδα, σε συνάντηση που είχαν χθες με δημοσιογράφους μετέφεραν την κρισιμότητα αυτής της παραμέτρου για τις τελικές αποφάσεις του Μπακού, οι οποίες, όπως εκτίμησαν, θα πρέπει να αναμένονται πολύ νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2013. O κ. Michael Hoffmann τόνισε ότι βασικές παράμετροι του έργου θα κριθούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

ΔΕΠΑ – ΕΝΕL

Προκειμένου να διασφαλίσει αυτή την πολιτική στήριξη η κοινοπραξία του TAP εμφανίζεται ανοιχτή στην είσοδο της ΔΕΠΑ ή και άλλης ελληνικής εταιρείας σε αυτή. Συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται ήδη με τη ΔΕΠΑ, όπως και με την ιταλική πλευρά για την είσοδο της ENEL. Από την πολιτική στήριξη Αθήνας και Ρώμης στο έργο θα εξαρτηθεί ή είσοδος στoν TAP και της BP, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο αντιπρόεδρος της εταιρείας BP Αζερμπαϊτζάν κ. Alastair Cook, που βρέθηκε στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες. O κ. Hoffmann αναφέρθηκε χθες στα οφέλη για την Ελλάδα από τον αγωγό TAP και ανακοίνωσε την προεπιλογή της ελληνικής εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου στους προμηθευτές του έργου. Πρόκειται για ανάθεση ύψους 300–500 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της συνολικής άμεσης επένδυσης για την Ελλάδα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή