ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΑΠ για τα «φρουτάκια»

Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο ΟΠΑΠ επιχειρεί να κλείσει όλα τα κύρια θέματα που τον απασχολούν εδώ και περίπου δύο χρόνια: από την ανάθεση του διαγωνισμού που αφορά τον τεχνολογικό πάροχο, μέχρι την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις άδειες των παιγνιομηχανών (VLTs) στους υποπαραχωρησιούχους.

Ειδικότερα, η προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που διεκόπη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Παρασκευή. Τα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν κατά πλειοψηφία την ανάθεση του έργου του τεχνολογικού παρόχου στην Intralot, όπως επίσης και την ανεύρεση στρατηγικού εταίρου του ΟΠΑΠ στην αγορά του Διαδικτύου. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε η εταιρεία G2, θυγατρική της ιταλικής εταιρείας Lottomatica.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. μένουν σε εκκρεμότητα δύο βασικά θέματα της ατζέντας τα οποία θα συζητηθούν αύριο Παρασκευή. Πρόκειται για την ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκχώρηση αδειών εκμετάλλευσης των 18.500 VLTs από τρίτους, όπως προβλέπει ο ν. 4002/2011. Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει ν’ αποφασίσουν και για την προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια του κεντρικού υπολογιστικού συστήματος που θ’ αναλάβει τη διαχείριση των VLTs, τόσο εκείνων που θα εκμεταλλευθεί ο ΟΠΑΠ (16.500 μηχανές), όσο και εκείνων που εκμεταλλευθούν οι υποπαραχωρησιούχοι (18.500 μηχανές).

Ολες οι παραπάνω αποφάσεις, αναμφίβολα αφορούν προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ανάθεση του κεντρικού συστήματος, αυτή οδεύει στην Intralot, δεδομένου ότι η επιτροπή αξιολόγησης την έκρινε ως την τεχνικά αρτιότερη λύση. Σαν αποτέλεσμα, βάσει των όρων του σχετικού διαγωνισμού, θ’ ανοίξει μόνον η οικονομική προσφορά της ελληνικής εταιρείας. Η οικονομική προσφορά της ιταλικής εταιρείας Lottomatica δεν θ’ ανοίξει, παρά μόνον αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot. Το τελευταίο θεωρείται μάλλον απίθανο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα συμφωνία θα υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ανεξαρτήτως όμως της έκβασης για την προαναφερόμενη σύμβαση, ο ΟΠΑΠ είναι αναγκασμένος να παρατείνει την ισχύ της υφιστάμενης σύμβασης που υπογράφηκε το 2010 και η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2012. Η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης θα γίνει για τουλάχιστον δύο τρίμηνα, αν όχι περισσότερα. Η τελευταία σύμβαση του 2010 προβλέπει την ανανέωσή της μέχρι και τέσσερα τρίμηνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

Η Lottomatica που ανταγωνιζόταν την Intralot στη σχετική σύμβαση φαίνεται ότι δεν έμεινε… παραπονεμένη. Επελέγη ως στρατηγικός εταίρος για την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ στη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιγνίων. Οι δύο εταίροι αναμένεται να δημιουργήσουν κοινή εταιρεία (joint-venture) στην οποία την πλειοψηφία των μετοχών θα έχει ο ΟΠΑΠ. «Οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά ο ΟΠΑΠ θα κατέχει τουλάχιστον το 70% στη νέα εταιρεία που θα σχηματιστεί», ανέφερε χθες στέλεχος του οργανισμού τυχερών παιγνίων.

Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους περιορισμούς βεβαίως που θέτει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας. Επίσης η νέα εταιρεία θα διαχειριστεί όλα τα υφιστάμενα παιχνίδια του ΟΠΑΠ για τα οποία ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα λειτουργίας τους στο Διαδίκτυο, ενώ θα διεκδικήσει και κάποια άδεια ή άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που θα προκηρύξει η Ελληνική Δημοκρατία.

Τέλος, ο ΟΠΑΠ σκοπεύει σύντομα να φέρει στη δημοσιότητα τον διαγωνισμό προμήθειας του κεντρικού συστήματος διαχείρισης των VLTs. Ο διαγωνισμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ανοικτός και δημόσιος, αλλά η σύμβαση του 2010 παρέχει δικαίωμα προτίμησης στην Intralot. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των παιγνιομηχανών, το θέμα αυτό θ’ απασχολήσει αργότερα τον ΟΠΑΠ.

Η κινητικότητα που δείχνει o ΟΠΑΠ στο θέμα των VLTs αποδίδεται από στελέχη του στο γεγονός ότι η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν, σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρότυπο λειτουργίας της αγοράς. Μένει να εγκριθεί ακόμη ο κανονισμός για τη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε περίπου δύο μήνες.