ΔΗΚΤΗΣ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου

Παρασκευή βράδυ, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, τρώνε, μάλλον ελαφρά, καθώς το πρόγραμμα είναι βαρύ, σε ένα από τα κεντρικά τραπέζια. Αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας έλεγε λίγο μετά στη στήλη ότι το κλίμα στο τραπέζι ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Γεγονός αποτελεί ότι ο «άνθρωπος του ΔΝΤ» έχει βοηθήσει σημαντικά τον νέο υπουργό στην προσπάθεια που κάνει να ξαναβάλει την οικονομία σε μια τροχιά, να συγκεντρώσει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ και να κρατήσει τις εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες που απαιτούν οι συγκυρίες. Το δείπνο της Παρασκευής ήταν μια απόδειξη και, παράλληλα, μια διάψευση για όσους διαδίδουν, δεξιά και αριστερά, τα περί σκληρής στάσης Τόμσεν.

Ακολουθούν οι μετατάξεις

Τι σημαίνει πρακτικά «ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων», για τις οποίες τόσος λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα; Σύμφωνα με τις κατ’ αρχήν εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, πέραν όλων των άλλων, η εξέλιξη αυτή επισπεύδει τη διαδικασία των μετατάξεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις, λοιπόν, κάνουν λόγο για περίπου 4.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας μετά την κατάργηση του φορέα τους. Σύμφωνα, βεβαίως, με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ουδείς υπάλληλος θα απολυθεί». Και τότε, τι θα γίνουν όλοι όσοι εκ των πραγμάτων μείνουν χωρίς αντικείμενο απασχόλησης; «Το σύνολο των εργαζομένων θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις», απαντούν από το υπουργείο. Θα γίνει όμως έτσι;

Εμειναν στις ανακοινώσεις

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, για τις εν λόγω συγχωνεύσεις. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανακοίνωναν και… ξανα-ανακοίνωναν εκατοντάδες φορείς που θα έβαζαν «λουκέτο» ή θα συγχωνεύονταν στο πλαίσιο της μείωσης του Δημοσίου. Ξέρετε πόσοι τελικώς μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, όλα αυτά τα χρόνια, σε όλο τον δημόσιο τομέα; Μόλις 43. Φυσικό είναι λοιπόν και το ποσό που τελικά εξοικονομήθηκε να είναι αμελητέο -αν και η αρχική πρόβλεψη εξοικονόμησης δαπάνης ήταν 800 εκατ. ευρώ- δεδομένου ότι κάποιοι φορείς δεν είχαν περιουσία, ενώ για όσους διέθεταν, η διαδικασία ρευστοποίησης δεν ολοκληρώθηκε…

Οσοι εκτιμούν ότι οι τιμές στα ακίνητα θα υποχωρήσουν και άλλο, μάλλον θα επιβεβαιωθούν. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ωστόσο, αυτό θα γίνει χωρίς μεγάλο κίνδυνο η πτώση αυτή να είναι απότομη και ανεξέλεγκτη. Στον περιορισμό του κινδύνου, έχει συμβάλει τόσο η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ όσο και η απροθυμία των ίδιων των εμπορικών τραπεζών να εκπλειστηριάσουν τα ακίνητα. Οπότε η μείωση «μαζεύεται».

Επενδύσεις με υπεραξία

Το επενδυτικό story των ακινήτων του Λονδίνου θεωρείται και είναι σήμερα από τα πιο πετυχημένα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό εάν διαβάσει κανείς την παρακάτω ιστορία: Διαμέρισμα στο νότιο Κένζινγκτον, που αγοράστηκε από Ελληνα αντί 410.000 στερλινών μόλις πέρυσι, βγήκε τώρα προς πώληση, λόγω οικονομικών αναγκών που έπρεπε να καλύψει ο ιδιοκτήτης του. Τιμή εκκίνησης; Στις 650.000 στερλίνες. Οσοι σπεύσουν να πουν «ακριβό», ας έχουν υπόψη τους ότι έχει ήδη προσελκύσει τρεις προσφορές για 600.000…

Τα κλειστά επαγγέλματα τρέφουν την ακρίβεια

Στη διατήρηση πολλών κλειστών αγορών, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην ύπαρξη ακόμη πολλών ρυθμιστικών εμποδίων στην ίδια την εθνική νομοθεσία, εντοπίζει η τρόικα έναν από τους βασικούς παράγοντες της ακρίβειας στην Ελλάδα. Τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα μόνον τύποις έχουν ανοίξει. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του βρεφικού γάλακτος. Η διάθεσή του και από τα σούπερ μάρκετ είχε ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει έως και 20,37% σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό για τους καταναλωτές ακυρώνεται, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή προσωρινά προσφυγή των φαρμακοποιών που επιδιώκουν την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος…

Στο ναδίρ οι συναλλαγές

Μια ματιά αν ρίξει κανείς στα μηνιαία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) αρκεί για να εντοπίσει το πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι δουλειές στον κλάδο. Συγκεκριμένα, από τη θέση 60 μέχρι και τη θέση 74 στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, τα μερίδια αγοράς κινούνται κάτω και από το 0,1%.

Θυμίζουμε ότι λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» του 1999 οι κωδικοί των επενδυτών ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και τον μεγάλο αριθμό μετοχών που δεν παρουσιάζουν καθόλου εμπορευσιμότητα και αφορούν κυρίως εταιρείες με μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πολύχρονη πτώση της αγοράς υποχρέωσε την πλειοψηφία των 300 hedge funds, που δραστηριοποιούνταν στην αγορά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010, να αποχωρήσουν, προκαλώντας βίαιη καθίζηση στη συναλλακτική δραστηριότητα. Σήμερα είναι ζητούμενο αν έχει παρουσία στην αγορά έστω και το ένα πέμπτο από αυτά τα χαρτοφυλάκια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή