Στο εδώλιο της Δικαιοσύνης 49 άτομα για τις μετοχές-φούσκες του 1999 στη Σοφοκλέους

Στο εδώλιο της Δικαιοσύνης 49 άτομα για τις μετοχές-φούσκες του 1999 στη Σοφοκλέους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ελληνες είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται και τη ζωή τους να ανατρέπεται από τις μετοχές-φούσκες και τα όσα δραματικά έγιναν εκείνο το καλοκαίρι του 1999 στη Σοφοκλέους.

Υστερα από 13 ολόκληρα χρόνια θα καθίσουν στο εδώλιο της Δικαιοσύνης 49 πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τα αδικήματα της απάτης κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, τα οποία εμπλέκονται με τις μετοχές-φούσκες το καλοκαίρι του 1999 στη Σοφοκλέους.

Η υπόθεση αποτελεί παρακλάδι εκείνης του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, την οποία είχε χειριστεί η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη κ.ά., που εμφανίζονται να πρωταγωνίστησαν σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου 1999 όπου ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 6.484,38 μονάδες και έκλεισε στις 6.355,04 μονάδες (ιστορικό υψηλό) μέχρι και σήμερα που το Χ.Α. έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα Νοεμβρίου 1990 (594,10 μονάδες), έχουν χαθεί 194,509 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πολλοί Ελληνες είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού οι κωδικοί στο Χ.Α. ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έφθανε τα 300 με 400 δισ. δραχμές, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς να έχει εκτοξευθεί στα 74 τρισ. δραχμές ή 217,168 δισ. ευρώ. Αρκετοί αναλυτές χαρακτήρισαν εκείνη την περίοδο, ως εκείνη με τη μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδήματος που συντελέστηκε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Περιουσίες χάθηκαν, εταιρείες χρεοκόπησαν και εξαφανίσθηκαν για πάντα από τον επιχειρηματικό χάρτη, ενώ η ίδια η αγορά ακόμη και σήμερα δεν έχει εξυγιανθεί και παραμένει δέσμια των απόνερων από το σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες το καλοκαίρι του 1999.

Εταιρείες-σκελετοί

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνη την περίοδο εταιρείες-σκελετοί, χωρίς δηλαδή δραστηριότητα και πάγια περιουσιακά στοιχεία έφθασαν να αποτιμώνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες συμπατριώτες μας είχαν εγκαταλείψει την εργασία τους και ασκούσαν το επάγγελμα του χρηματιστηριακού συμβούλου κυρίως προς τους συγγενείς και τους φίλους τους. Μάλιστα, υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρηματιστηριακές που είχαν θέσει ως πλαφόν τα 10.000.000 δραχμές ή 30.000.000 ευρώ για να ανοίξουν χρηματιστηριακούς κωδικούς, καθώς καθημερινά μεγάλωνε η λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με το Εφετείο Αθηνών που υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Ι. Λιακόπουλου, επισημαίνεται ότι «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν, με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος».

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι επιχειρηματίες, χρηματιστές, στελέχη τραπεζών και επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή