«Φρένο» από ΡΑΕ σε νέες μονάδες ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

«Φρένο» από ΡΑΕ σε νέες μονάδες ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή της χορήγησης νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Πελοπόννησο προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς το δίκτυο της εν λόγω περιοχής θεωρείται πλέον κορεσμένο. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του δικτύου προέβλεπε ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.200 MW, η ΡΑΕ «φρενάρει» τη διαδικασία στα 1.500 MW, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που θα ενίσχυαν το δίκτυο, όπως νέα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, από χθες ισχύουν τα ακόλουθα:

1) Δεν υποβάλλονται νέες αιτήσεις ή αιτήματα τροποποίησης με αντικείμενο την αύξηση ισχύος για χορήγηση άδειας παραγωγής από σταθμούς ΑΠΕ, εκτός αν αυτές αφορούν σταθμούς, η σύνδεση των οποίων προτείνεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές με μη κορεσμένο δίκτυο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

2) Δεν υποβάλλονται νέα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης προς τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για σταθμούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

3) Για την αξιολόγηση εκκρεμών αιτημάτων χορήγησης δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.

4) Δεν εκδίδονται βεβαιώσεις για αύξηση ισχύος έως 10%.

Αναλυτικά η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ ανά τεχνολογία στο δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης της Πελοποννήσου διαμορφώνεται ως εξής: α) 351,95 MW αιολικά σε λειτουργία και 705,5 MW με δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης. β) 46,72 MW φωτοβολταϊκά σε λειτουργία και 348,83 MW με δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και γ) 30,02 MW μικρά υδροηλεκτρικά σε λειτουργία και 11,33 MW με δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης.

Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, η ΡΑΕ θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση δέσμη προτάσεων με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις, για την ταχύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ σε περιοχές αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και περιορισμένης δυνατότητας απορρόφησης ισχύος, προκειμένου να μην αναστέλλονται οι περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ που εμφανίζουν αφ’ ενός ωριμότητα από αδειοδοτική άποψη, αφ’ ετέρου δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης και υλοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή