O ΔΗΚΤΗΣ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στη Σύμβαση Κατά της Διαφθοράς στο Δημόσιο

Ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ Κατά της Διαφθοράς στον δημόσιο τομέα; Κι όμως, δεν είναι κάποια σπάταλη, άσωτη και διεφθαρμένη χώρα του Νότου. Είναι η Γερμανία και ειδικότερα οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η δικαιολογία των βουλευτών είναι πως η σύμβαση τους εξισώνει νομικά με τους δημοσίους υπαλλήλους. Χθες περισσότεροι από 30 επικεφαλής μεγάλων γερμανικών εταιρειών κάλεσαν τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συνθήκη και να αποκαταστήσουν την εικόνα της Γερμανίας. Βέβαια, πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Στη Γερμανία δεν ήταν που η δωροδοκία ξένων κρατικών αξιωματούχων δεν ήταν παράνομη μέχρι το 1998;

Οταν οι εταιρείες υπερδανείζονται και μπλέκουν σε αναδιαρθρώσεις και προγράμματα εξυγίανσης, τότε είναι που καραδοκούν οι «γύπες» και τα «αρπακτικά» με τη μορφή συμβούλων και εξειδικευμένων στελεχών. Εισηγμένη που την τελευταία τριετία προσπαθεί να ορθοποδήσει έχει καταβάλει πάνω από 18 εκατ. ευρώ για προγράμματα εξυγίανσης. Τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ότι η επιχείρηση αρχίζει να βλέπει φως στον ορίζοντα.

ΕΤΕ: Παραίτηση Θωμόπουλου

Την παραίτηση του κ. Ανθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας αποδέχθηκε χθες το Δ.Σ. της τράπεζας. Ο κ. Θωμόπουλος που είχε κομβικό ρόλο και στα τρία τελευταία διοικητικά σχήματα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση της φυσιογνωμίας του ομίλου, στην επιτυχή ολοκλήρωση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων και κυρίως στην επέκταση στο εξωτερικό. Είναι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία και εργάστηκε για την αποτελεσματική ενοποίηση στον όμιλο των θυγατρικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Παγώνουν» τα τέλη αλλά όχι και η τιμή της ντομάτας

Γλιτώσαμε από τα τέλη καθαριότητας, αλλά όχι από τις επιπτώσεις του καύσωνα… Ο λόγος, για την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν» τα τέλη καθαριότητας για τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών της περιοχής Αθηνών-Πειραιώς για τα έτη 2011 και 2012. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης να μην επιβαρύνεται ο πολίτης-καταναλωτής από αυξήσεις τελών.

Και μπορεί να «παγώνουν» τα τέλη καθαριότητας, αλλά οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες εκτόξευσαν την τιμή της ντομάτας σε 1,70 ευρώ/κιλό, τιμή η οποία αναμένεται -σύμφωνα με τους εμπόρους- να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης η Σλοβενία

Στην υποβάθμιση έξι σλοβενικών τραπεζών προχώρησε χθες ο οίκος Fitch, μόλις μία ημέρα αφού είχε υποβαθμίσει και το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Α- με αρνητική προοπτική. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Nova Ljubjanska, Nova Kreditna Banka Maribor, Abanka Vipa, Gorenjska Banka, Banka Celje και Probanka, θέτοντας αρνητική προοπτική. Η αξιολόγηση της Nova Ljublanska Banka (NLB), στην οποία το κράτος διαθέτει το 56% του μετοχικού της κεφαλαίου, υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ-. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο οίκος είχε υποβαθμίσει το σλοβενικό χρέος, επικαλούμενος την εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της χώρας. Σε ανάλογες κινήσεις είχαν προχωρήσει στις αρχές Αυγούστου και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, S&P και Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή