Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί στις τράπεζες για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράταση, ενώ αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η παράταση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι τράπεζες να θεωρηθούν υποκεφαλαιοποιημένες, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ παράλληλα οι χαμηλές αποτιμήσεις των ομολόγων εξασθενούν την κεφαλαιακή βάση τους.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι -Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι διοικήσεις των τραπεζών- έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών ερώτημα για το αν η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και η οποία έδινε παράταση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕΒank έχει ισχύ και για τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Το υπουργείο θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράταση της υποχρέωσης δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου (κανονικά οι τράπεζες πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου), ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν υποκεφαλαιοποιημένες, δηλαδή τα κεφάλαιά τους να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το ελάχιστο εποπτικό όριο που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ομόλογα

Σημειώνεται ότι τα νέα ομόλογα που έλαβαν μετά το PSI διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 17% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποτιμούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους με μεγάλες ζημίες που αποδυναμώνουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση. Ετσι, χωρίς να έχει εκταμιευτεί ακόμα το δεύτερο πακέτο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο νόμος για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ορατός ήταν ο κίνδυνος οι τράπεζες να βρεθούν στο «κόκκινο».

Χωρίς τα κεφάλαια και χωρίς τον νόμο οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λάβουν «καθαρά» πιστοποιητικά από τους ορκωτούς ελεγκτές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι μετοχές των τραπεζών κινδύνευαν ακόμα και με προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα έχαναν κάθε πρόσβαση στο ευρωσύστημα.

Ανακεφαλαιοποίηση

Με την παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κερδίζεται πολύτιμος χρόνος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην τελική επεξεργασία του νόμου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής υγείας των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, μετά τις ιστορικές ζημίες που προκάλεσε το PSI, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή του εγχειρήματος. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έλαβαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 18 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που έχουν δοθεί ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίων. Το 2011 οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς- παρουσίασαν ζημίες ρεκόρ, ύψους 28,26 δισ. ευρώ, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Οι απώλειες από το PSI ανήλθαν περίπου στα 24 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στο PSI με κεφάλαια ύψους 14,8 δισ. ευρώ, η Eurobank EFG με 7,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 2,1 δισ. ευρώ δανείων ΔΕΚΟ που συμμετείχαν στο PSI) και η Τράπεζα Πειραιώς με 7,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή