Περαιτέρω πτώση 17% στις τιμές των κατοικιών την επόμενη διετία

Περαιτέρω πτώση 17% στις τιμές των κατοικιών την επόμενη διετία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέσον του κύκλου της πτώσης τους βρίσκονται οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αναμένεται περαιτέρω κάμψη τους κατά 17% την επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι η υποχώρηση θα αγγίξει συνολικά το 37% κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20% περίπου. Μάλιστα, η πρόβλεψη της Fitch βασίζεται στην παραδοχή ότι τόσο η ένταση της οικονομικής ύφεσης, όσο και η ανεργία και το πρόγραμμα λιτότητας θα περιοριστούν το 2014. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται η πτώση των τιμών να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πάντως, η Fitch εκτιμά ότι η ύφεση θα εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ελάφρυνσης από το 2013, μετά τη φετινή πτώση του ΑΕΠ κατά 5%. Επιπλέον, η ανεργία θα κορυφωθεί το 2013, αγγίζοντας το 20% (όσο και φέτος δηλαδή), προτού μειωθεί ελαφρώς σε 18% το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η ανεργία «έκλεισε» στο 17,3% και τον Μάιο του 2012 ξεπέρασε το 23%. Η ρευστή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη σχετικά με την πορεία της αγοράς κατοικίας. Η Fitch αναφέρει ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα επιταχυνθεί σημαντικά, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης, οδηγώντας επί της ουσίας την αγορά ακινήτων σε ελεύθερη πτώση, με απρόβλεπτη πορεία, τόσο όσον αφορά το μέγεθος, όσο και τη χρονική διάρκεια της μείωσης των τιμών. Επιπλέον, θεωρεί ότι η σημερινή αναστολή πλειστηριασμών που ισχύει για οφειλέτες των οποίων η κατοικία είναι αξίας έως 300.000 ευρώ, θα παραταθεί τουλάχιστον κατά έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

Πάντως, από τον Ιούνιο του 2008, όταν οι τιμές των κατοικιών βρέθηκαν στο απόγειό τους και μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20% στην Αθήνα, κατά 25,7% στη Θεσσαλονίκη και κατά 17,8% στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι τιμές στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και κατά 2,4% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η μείωση ήταν της τάξεως του 10,1% σε ετήσια βάση και της τάξεως του 2,8% σε επίπεδο τριμήνου. Οσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις, οι τιμές υποχώρησαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση και κατά 4% σε επίπεδο τριμήνου, δείγμα της επιτάχυνσης της μείωσης από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank, στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τιμές των κατοικιών κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οριακά κατά 0,2% έως το τρίτο τρίμηνο του 2008. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει η πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα μέχρι και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, η μείωση να διαμορφώνεται σε 19,8%, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του 2005. Σύμφωνα με την Eurobank, η μείωση είναι μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα (άνω των πέντε ετών), καθώς αυτά έχουν υποχωρήσει κατά 19,7%, τη στιγμή που τα νεόδμητα έχουν μειωθεί κατά 18,3%. Κατακόρυφη είναι και η πτώση των συναλλαγών, καθώς από τις 39.700 αγοραπωλησίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, το φετινό πρώτο τρίμηνο δεν ξεπέρασαν τις 5.900. Συγχρόνως, δημιουργήθηκε μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών (νέων και παλαιότερων), που όμως δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί το 2010 και 2011 μετά την υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν υπέρ της διατήρησης της πτωτικής τροχιάς των τιμών των κατοικιών, καθώς ούτε οι κατασκευαστές, αλλά ούτε και οι αγοραστές εμφανίζονται αισιόδοξοι. Οι μεν κατασκευαστές, κατά πλειοψηφία, αναφέρουν ότι θα μειώσουν τις ζητούμενες τιμές των κατοικιών που διαθέτουν προς πώληση κατά το επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, και οι αγοραστές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή