Στροφή επενδυτών σε αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε ξένες αγορές

Στροφή επενδυτών σε αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε ξένες αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές στρέφονται σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ξένες αγορές -με τελευταία στις προτιμήσεις την Ευρωζώνη- αλλά και σε προϊόντα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τάση που εντείνεται κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό αποτυπώνεται πλήρως στο γεγονός ότι τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας προσείλκυσαν από την αρχή του χρόνου νέα κεφάλαια ύψους 248,3 εκατ. ευρώ, όταν σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες υποκατηγορίες σημειώνονταν εκροές. Επίσης, η τάση εξωστρέφειας των επενδυτών χάρισε θετικό πρόσημο στα μετοχικά που επενδύουν στην Αμερική (13,35%), στις ανεπτυγμένες (+8,23%) και αναπτυσσόμενες αγορές (15,96%) και στα μετοχικά Ευρωζώνης (+5,41%). Επίσης, θετικές αλλά μικρότερες είναι οι αποδόσεις της κατηγορίας διεθνή αμοιβαία που διαμορφώθηκαν σε 2,32%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι αποδόσεις των Μετοχικών Ελλάδας (-2,9%) και των Μετοχικών Δείκτη (-2,07%).

Αλλά και στα ομολογιακά αμοιβαία -κατηγορία που χτυπήθηκε πολύ λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης- εκείνα που έχουν προσανατολισμό στο εξωτερικό είχαν θετικές αποδόσεις. Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική απόδοση της κατηγορίας ήταν -2,19%, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια (α/κ) κρατικά – αναπτυσσόμενων χωρών είχαν απόδοση 7,83% και +1,66% ήταν η απόδοση που είχαν τα ομολογιακά α/κ κρατικά – ανεπτυγμένων χωρών και τα Διεθνή +0,98%. Αντιθέτως, τα ομολογιακά Ελλάδας είχαν αρνητική απόδοση 9,26%. Τα διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας είχαν απόδοση 0,3%, τα διαχείρισης διαθεσίμων +028%, τα μεικτά -2,16% και τα σύνθετα αμοιβαία +6,32%.

Διαβλέποντας οι ΑΕΔΑΚ ότι η ισχύουσα τάση είναι οι επενδύσεις στο εξωτερικό, είτε διαμορφώνουν νέα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό είτε τροποποιούν ήδη υπάρχοντα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό μετατράπηκε η επενδυτική Interinvest σε αμοιβαίο κεφάλαιο, η Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ δημιούργησε ένα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο εξωτερικού που επενδύει σε επιλεγμένες μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο ΔΗΛΟΣ Global Titans – Μετοχικό Εξωτερικού περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του κυρίως επιλεγμένες μετοχές των 50 μεγαλύτερων και πλέον αναγνωρισμένων πολυεθνικών εταιρειών της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες είναι εισηγμένες στις σημαντικότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως ΗΠΑ, Ε.Ε., Ιαπωνία, Απω Ανατολή κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή