Μείωση 50% των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο τον Ιούλιο

Μείωση 50% των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο τον Ιούλιο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απότομη μείωση των συναλλαγών στο Χ.Α. τον Ιούλιο κατά 50%, σε σχέση με τις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Μαΐου, αποκαλύπτει την απογοήτευση των επενδυτών καθώς δεν προχώρησε καμία ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και όλος ο μήνας κύλησε με διαπιστώσεις των υπουργών για την κακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων απέναντι στα 11,6 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επόμενη δόση του Μνημονίου. Ταυτόχρονα η ερημοποίηση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές διεφάνη και από τη συρρίκνωση κατά 50% των νέων επενδυτικών μερίδων που άνοιξαν τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Βέβαια εάν ανατρέξουμε πίσω 13 καλοκαίρια, θα διαπιστώσουμε την κορύφωση της χρηματιστηριακής φούσκας με χιλιάδες συμπολίτες μας να συνωστίζονται στις ΑΧΕ και τις ΕΛΔΕ να ανοίξουν χρηματιστηριακό κωδικό.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η χαμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς στη διάρκεια της τετραετούς ύφεσης αγγίζει τα 47,142 δισ. ευρώ και ακόμη βέβαια απομένουν πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί το τρέχον οικονομικό έτος.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι η αξία των συναλλαγών του Ιουλίου 2012 έφτασε τα 530,65 εκατ., σημειώνοντας πτώση 49,0% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1,040 δισ. Σε σχέση με τον Ιούλιο 2011 που η αξία των συναλλαγών ήταν 2.065 δισ., σημειώθηκε πτώση 74,3%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Ιουλίου 2012 ήταν 24,12 εκατ., μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα (52,04 εκατ.) και μειωμένη έναντι της αντίστοιχης του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους (98,37 εκατ.). Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ενεργών μερίδων μειώθηκε στις 24.086 από 39.628 που ήταν τον προηγούμενο μήνα (τον Ιούλιο 2011 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 42.226). Τον Ιούλιο 2012 δημιουργήθηκαν 1.245 νέες μερίδες επενδυτών έναντι 2.521 νέων μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 23,80 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 24,53 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 2,9% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν 47,51 δισ., σημειώθηκε μείωση 49,9%.

Η αδύναμη ζήτηση και τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν στο επιχειρηματικό προσκήνιο. Οι εισηγμένες εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, τη δυσκολία επέκτασης στο εξωτερικό αλλά και τη διατήρηση των αδύναμων συνθηκών ζήτησης του εσωτερικού περιβάλλοντος. Κάθε συζήτηση για αλλαγή κλίματος δεν έχει αυτή τη στιγμή δυνατά θετικά ερείσματα από το εσωτερικό αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται ότι προηγείται κάθε άλλης εσωτερικής επιχειρηματικής εξέλιξης. Σε αυτόν τον ασταθή χάρτη όπου οι προβλέψεις των οικονομικών οργανισμών εκτιμούν την ύφεση σε επίπεδα κοντά στο 4,5% το 2012, η «κάθαρση» για πολλούς κλάδους δεν έχει τελειώσει.

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο μέρος της τιμωρίας έχει επιβληθεί. Αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι δεν μιλάμε για παράπλευρες απώλειες αλλά πλέον υπάρχουν σοβαρά θύματα από όλο το φάσμα της αγοράς. Η ελληνική οικονομία βάσει αυτών των φαινομένων βρίσκεται κοντά στον βυθό, αλλά η μεγάλη τους έκταση και ο βαθμός της καταστροφής των κεφαλαίων είναι τέτοια, που η ανάκαμψη θα έχει αργό ρυθμό. Η επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα προσδώσει στις τράπεζες πολύ πιο συντηρητικό προφίλ στη χρηματοδότηση της αγοράς. Αυτή η νέα πιστωτική κουλτούρα θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα της διαδικασίας συνειδητοποίησης του λάθους της περασμένης δεκαετίας και μια εκδοχή της συνέτισης, του «σωστού δρόμου».

Αξία χαρτοφυλακίων

Σχεδόν το 85% των Ελλήνων επενδυτών διαθέτει χαρτοφυλάκια αξίας έως και 3.000 ευρώ. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν διακρατήσει τις μετοχές πάνω από μία δεκαετία, καθώς η κατάρρευση των τιμών τούς έχει καταστήσει εγκλωβισμένους και αδυνατούν λόγω ρευστότητας να αντιδράσουν. Υπάρχουν 85.907 επενδυτικές μερίδες με αξία χαρτοφυλακίου έως 9.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 9,34% του συνόλου των κωδικών. Το 2,74% των κωδικών έχει αξία χαρτοφυλακίου έως και 15.000 ευρώ. Για τα λεγόμενα «επαγγελματικά χαρτοφυλάκια» η εικόνα είναι η εξής: έως 100.000 ευρώ αξία χαρτοφυλακίου υπάρχουν 2.471 επενδυτικές μερίδες, μέχρι 500.000 ευρώ ο αριθμός των κωδικών περιορίζεται σε 825, ενώ μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αξία χαρτοφυλακίου ο αριθμός των επενδυτικών μερίδων ανερχόταν τον Ιούλιο στις 706. Τέλος, για τα χαρτοφυλάκια άνω των 3 εκατ. ευρώ ο αριθμός των επενδυτικών μερίδων ανήλθε στις 699 και αποτελεί μόλις το 0,08% του συνόλου των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή