Ποια επενδυτικά σχέδια ξεμπλοκάρουν από το φθινόπωρο

Ποια επενδυτικά σχέδια ξεμπλοκάρουν από το φθινόπωρο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρτιά παραμένουν τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track), καθώς η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, αλλά και η απουσία πηγών χρηματοδότησης οδηγεί τους ενδιαφερόμενους στο να τηρούν στάση αναμονής.

Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές, εντός του Σεπτεμβρίου ένα από τα επενδυτικά σχέδια που έχει ενταχθεί στο fast track αναμένεται να περάσει στο στάδιο της κατασκευής. Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας Spes Solaris-Solar Concept Α.Ε., συμφερόντων Δημήτρη Παναγάκου. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 166,142 MW και προϋπολογισμού 332,284 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Invest iGreece η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να διασφαλίσει τις υφιστάμενες 360 θέσεις εργασίας στις παραγωγικές μονάδες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Πατρών και στη Θήβα, στην παραγωγή φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 126 νέες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία και τη συντήρηση των φωτοβολταϊκών πάρκων. Το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 137 εκατ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα της επένδυσης στην εικοσαετία, ενώ με την υλοποίηση του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου αποτρέπεται η έκλυση 253.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ωριμο για να ξεκινήσει θεωρείται επίσης το έργο της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Εβρου, διότι αφενός υπάρχουν τα χρήματα, αφετέρου οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν είναι μεγάλες. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προσβάλει την απόφαση έγκρισης της σχετικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμως ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Επενδυτής σε αυτή την περίπτωση είναι η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», θυγατρική κατά 100% της καναδικής Eldorado Gold Corporation. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 128,960 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια, χωρίς δανειοδότηση. Σύμφωνα με τους επενδυτές και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την υπαγωγή της επένδυσης στο fast track, κατά την κατασκευαστική περίοδο θα απασχοληθούν στο έργο περίπου 200 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας το μόνιμο προσωπικό θα ανέρχεται σε 200 άτομα πλήρους απασχόλησης.

Κοντά στο να υπαχθεί στο fast track βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο. Το Invest iGreece ολοκληρώνει την περίοδο αυτή την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου, ενώ την οριστική απόφαση θα λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία δεν αποκλείεται να συνεδριάσει πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η επένδυση στο Κάβο Σίδερο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών. Φορέας του έργου είναι η βρετανικών συμφερόντων ΜinoaGroup.

Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται, τέλος, να υποβάλει αίτηση ένταξης στο fast track μια ακόμη εταιρεία για επένδυση, η οποία θα αφορά τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Κρίσιμο, πάντως, στοιχείο για την πορεία των επενδύσεων σε ΑΠΕ και ειδικά αυτών που αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, θεωρούνται οι χθεσινές αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προσωρινή αναστολή της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών, καθώς και για τη μείωση των εγγυημένων τιμών. Από τα μέτρα αυτά, πάντως, εξαιρέθηκαν οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών που έχουν ήδη ενταχθεί στο fast track.

Επενδυτικός νόμος

Αλλαγές στη διαδικασία fast track καθώς και στον επενδυτικό νόμο σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται τελικώς να περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το fast track εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο σε περίπτωση άπρακτης προθεσμίας (όταν η προβλεπόμενη προθεσμία παρέλθει χωρίς η αρμόδια υπηρεσία να χορηγήσει ή όχι μια άδεια) η έγκριση να δίνεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Στην περίπτωση του επενδυτικού νόμου οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τα κίνητρα και, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η χορήγηση ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή