Συνεχίζουν να επενδύουν οι μεγάλοι εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Συνεχίζουν να επενδύουν οι μεγάλοι εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση νέων διεθνών αγορών είναι το μοναδικό αντίδοτο που διαθέτουν ενάντια στην κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης και στην αδυναμία να εξασφαλίσουν τραπεζική αναχρηματοδότηση οι εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας. Μετά τα προγράμματα περιορισμού του κόστους λειτουργίας που περιελάμβαναν απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, αναστολή επενδύσεων, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ρίξει όλο το βάρος στην αύξηση των διεθνών πελατών. Δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν και την πέμπτη χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα. Οι εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τους κλάδους της μεταλλουργίας, των ορυκτών, των διυλιστηρίων, της ενέργειας και του λιανεμπορίου θα υλοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα και το 2012. Παρά την ύφεση που πλήττει για 4η συνεχή χρονιά την ελληνική οικονομία, οι εισηγμένες επιχειρήσεις στοχεύουν στην αύξηση των πωλήσεών τους μέσω της διείσδυσης σε νέες δραστηριότητες, αλλά και στο άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να θέσει σε λειτουργία τη νέα μονάδα παραγωγής σύνθετων προϊόντων ντίζελ στην Ελευσίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση (1,2 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη σε επίπεδο διυλιστηρίων. Μάλιστα, ο όμιλος δέχεται ήδη κρούσεις από μεγάλους διεθνείς traders, οι οποίοι ζητούν να δεσμεύσουν ποσότητες από το ντίζελ που θα παράγει το διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Η Motor Oil επένδυσε 180 εκατ. για τη νέα μονάδα διύλισης αργού πετρελαίου, ενώ την προηγούμενη δεκαετία οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της λιανικής (με την εξαγορά π.χ. της Shell Ηellas).

Σημαντικά οφέλη προσδοκά η Σιδενόρ από τη θυγατρική της στην Αλβανία που εγκαινίασε πριν από λίγους μήνες, ενώ και η θυγατρική των Σωληνουργείων Κορίνθου έχει προεπιλεγεί από την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, εάν και εφόσον το κονσόρτσιουμ του TAP (Ελλάδα (Κομοτηνή) – Αλβανία – Ιταλία) κερδίσει τελικά τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West (Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Αυστρία) στη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ με επικεφαλής την BP. Τα Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκονται στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών για όλους τους μεγάλους αγωγούς που σχεδιάζονται σε Ευρώπη και Αμερική και παράλληλα έχουν καταφέρει να περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διεθνώς με προϊόντα που περιλαμβάνουν τόσο αγωγούς ERW (μεσαίας διατομής) όσο και σπιράλ (μεγάλης διατομής).

Επίσης, τα Ελληνικά Καλώδια που ανήκουν στον όμιλο Βιοχάλκο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ ο οποίος βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV, μήκους 380 χλμ.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχει ισορροπήσει την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με την ενίσχυση των πωλήσεών της σε νέους πελάτες στις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου, πρόσφατα ξεκίνησε και εξαγωγές στη Λιβύη, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η παραγωγική παρουσία στις ΗΠΑ. Ηδη στις σκέψεις της διοίκησης είναι να προχωρήσει και στην κατασκευή νέας μονάδας στη βόρεια Αμερική. Ο όμιλος Folli Follie ενισχύει την παρουσία του στην Κίνα ανοίγοντας δεκάδες καταστήματα εντός του 2012, ενώ η διοίκηση προσδοκά σε αύξηση των πωλήσεων στο Λονδίνο με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώθηκαν, καθώς ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής των κοσμημάτων. Ο όμιλος Κυριακόπουλου μέσω της S&B αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των πελατών του σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, ενώ έχει πολυετή παραγωγική παρουσία στην κινεζική αγορά. Η Frigoglass, θυγατρική του ομίλου της Coca-Cola 3Ε, δραστηριοποιείται εξαγωγικά στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, με παραγωγική μονάδα στη Νιγηρία, και προσδίδει μεγάλο βάρος στην αγορά της βόρειας Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή