Αμοιβές στελεχών σε εισηγμένες εταιρείες αναλόγως της απόδοσης από το 2013

Αμοιβές στελεχών σε εισηγμένες εταιρείες αναλόγως της απόδοσης από το 2013

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική καινοτομία θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις εισηγμένες επιχειρήσεις με αφορμή την πρώτη ανασκόπηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) που προγραμματίζεται για τους πρώτους μήνες του 2013. Οι αμοιβές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας εισηγμένης θα είναι πλέον σε συνάρτηση με την πορεία της επιχείρησης. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό το εξοργιστικό φαινόμενο που προκαλεί τις αντιδράσεις των μετόχων στις ετήσιες συνελεύσεις του Ιουνίου, με τις εκατοντάδες ζημιογόνες επιχειρήσεις πολλών χρήσεων να συνεχίζουν να καταβάλουν μισθούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες αυτές είναι υπερδανεισμένες, ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι μέτοχοι να έχουν χρόνια να δουν μέρισμα.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στον ΚΕΔ που σύστησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο και όλους τους θεσμικούς φορείς «η έκθεση αμοιβών που θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει: τη συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε σε κάθε μέλος του Δ.Σ. για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, αναλυμένη σε μισθό, μπόνους και αποζημιώσεις εξόδου από την υπηρεσία, καθώς και περιγραφή του είδους και του ποσού άλλων αποζημιώσεων ή επιδομάτων που χορηγήθηκαν, καθώς και ο αριθμός των μετοχών και των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών (stock options)».

Το 2011 τα 2/3 των εισηγμένων επέλεξαν να υιοθετήσουν τον ΚΕΔ. Ωστόσο, μόλις 1 στις 5 εισηγμένες έχουν προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Αμοιβών, προκειμένου η διαδικασία καθορισμού των αμοιβών να χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, διαφάνεια και επαγγελματισμό. Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Grant Thornton για τη διετία 2010-2011 την καλύτερη εικόνα εμφάνισαν οι εισηγμένες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ικανοποιητικό αριθμό ξένων επενδυτών, ενώ σε χειρότερη κατάσταση είναι οι εισηγμένες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΚΟ) αλλά και οι εταιρείες που δεν διαθέτουν ξένα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με τον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητή Σταύρο Θωμαδάκη και τη δεκαπενταετή εμπειρία του με την εταιρική διακυβέρνηση, έχει αναφέρει ότι η αρχή του «συμμορφώσου ή εξήγησε» (comply or explain) δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμη στις εταιρείες, όπως δεν μπορεί να ισχύσει παραδείγματος χάρη για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη οι Αγγλοσάξονες λόγω ιδιοσυγκρασίας θα ρέπουν περισσότερο στη «συμμόρφωση», ενώ οι Ελληνες περισσότερο στην «εξήγηση». Για τις προτεραιότητες της επιτροπής που έχει συσταθεί από τον ΣΕΒ μίλησε αποκλειστικά στην «Κ» η κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου (πρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης): «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης είναι πιο επιτυχής στα κράτη εκείνα που διαθέτουν έναν εξειδικευμένο φορέα για τον σκοπό αυτό.

Στην Ελλάδα το κενό αυτό ήρθε να καλύψει το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα φορέα με πολλές δυνατότητες, ο οποίος στηρίχθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με φορείς τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η προαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης με κάθε πρόσφορο μέσο αποτελεί τομέα προτεραιότητας του συμβουλίου». Οπως διευκρινίζει η κ. Κουνενάκη- Εφραίμογλου «πρωταρχικός στόχος είναι η διάδοση των αρχών του Κώδικα και η υιοθέτηση και εφαρμογή των διατάξεών του από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, το συμβούλιο αφενός θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το πραγματικό επίπεδο εφαρμογής των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, αφετέρου δε, θα μεριμνά για την αναγκαία, εκάστοτε, μεταβολή, προσαρμογή ή επικαιροποίηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Επιπρόσθετα, θα μελετά και θα υλοποιεί δράσεις και ενέργειες, θα συντάσσει προτάσεις και θα διοργανώνει διαβουλεύσεις και θα πράττει κάθε τι που σκοπό έχει τη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή