Επενδυτική άπνοια χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επενδυτική άπνοια χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναλλακτική άπνοια επικράτησε στη χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η σημερινή αργία, αλλά κυρίως η παρατεταμένη αποχή ξένων και εγχωρίων επενδυτών αυτό το καλοκαίρι, έχει προκαλέσει διαρκή χρηματιστηριακή ξηρασία που αποτυπώνεται στους ημερήσιους τζίρους των συναλλαγών που έχουν επιστρέψει στις συνεδριάσεις της δεκαετίας του 1990.

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι τέτοια εποχή πριν από 13 καλοκαίρια ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τα 500 και 600 εκατ. ευρώ και σήμερα οι συναλλαγές κινούνται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 11 έως 18 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το 90% των ημερήσιων συναλλαγών κατευθύνεται σε λιγότερες από οκτώ μετοχές του Ftse 20, αφού η πλειοψηφία των μετοχών εμφανίζει χαμηλή έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα. Οι προσδοκίες της αγοράς ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε μέχρι το τέλος καλοκαιριού να υλοποιήσει έστω και μία αποκρατικοποίηση μειώθηκαν, ενώ η παράταση που δόθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ, έχει επιδράσει αρνητικά στην αγορά.

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός το Χ.Α. αποτυπώνει αυτή την περίοδο τη στάση αναμονής των επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν απλοί παρατηρητές και δεν επενδύουν «φρέσκα» κεφάλαια, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται ελάχιστα χρήματα κυρίως απ’ όσους επιδίδονται στο καθημερινό trading, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν είτε υποτιμητικά είτε ανατιμητικά, αναλόγως των καθημερινών τάσεων που παρουσιάζουν οι συνεδριάσεις.

Τέλος, τα νεότερα για την τύχη που θα έχει η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον αγγλικό οίκο Ftse μετατίθενται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή